Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Dilatacija i kiretaža povećavaju rizik za prijevremeni porođaj u idućoj trudnoći, pokazuje sustavni pregled i meta-analiza gotovo 2 milijuna žena. Sveukupno, D & C zbog spontanog ili induciranog pobačaja u prvom trimestru povećava rizik za prijevremeni porod (<37 tjedana) za 29%. Analiza je pokazala da D&C povećava rizik za rani prijevremeni porođaj (<32 tjedna) od 69% i vrlo rani prijevremeni porođaj (<28 tjedna) za 68%. Uzročno-posljedična veza je također identificirana, multipli D&C postupci povećavaju rizik od prijevremenog poroda još više, izjavio je dr Marike Lemmers na godišnjem sastanku Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju.

"Ovo stvarno dovodi u pitanje uporabu dilatacije i kiretaže kao prve linije liječenja kod žena s spontanim pobačajem ili induciranim prekidom trudnoće u odnosu na druge mogućnosti liječenja koji su neinvazivni, sigurni, dobro se podnose, jeftini i dostupni," rekao je dr. Lemmers iz Akademskog Medicinskog Centra, Amsterdam, Nizozemska. Sve veća popularnost mizoprostola kao alternativa D & C ili korištenje gela prije kiretaže sugeriraju da je uporaba D&C u opadanju. Ipak, ginekolozi u Nizozemskoj polovicu svih pobačaja dovršavaju s D & C, što vjerojatno pokazuje stanje i svugdje drugdje, rekao je na tiskovnoj konferenciji dr Willem Ankum, glavni istraživač.

Autori pretpostavljaju da je mehanizam povećanog rizika kod D & C dilatacija koja može oštetiti vrat maternice i utjecati na dilataciju vrata maternice ili oštetiti sluznicu endometrija što dovodi do loše implantacije. Sustavni pregled i meta-analiza je uključila 21 studiju (7 kohortnih studija, 11 retrospektivnih studija i 3 case-control studija) koji su uključile 66.003 žena s anamnezom D & C zbog spontanog ili induciranog pobačaja u prvom tromjesečju i 1.781.786 kontrolnih žena s medikamentoznim prekidom zbog spontanog ili induciranog pobačaja ili bez takvih događaja. Rizik prijevremenog poroda značajno je povećan kod D & C, bez obzira na to je li se analiza oslanjala samo na prospektivne studije, retrospektivne studije ili case-control studije, rekao je dr Lemmers.

Nekoliko članova publike je postavilo pitanje o slučajevima iz kasnih 1970-ih prije uvođenja prostaglandina za cervikalnoj primjenu. Jedan sudionik je naveo nedavnu škotsku kohortnu studiju koja pokazuje opadajuću stopu prijevremenog poroda kod žena s prethodnom pobačajima što se može eventualno pripisati sve većoj uporabi mizoprostola (Cytotec) za spontani ili inducirani pobačaj i upotrebi gela prije D & C. Nadalje, analiza podskupina 38.905 žena iz studije iz 1999. i novije je pokazala povećani rizik od prijevremenog poroda s D & C u odnosu na medikamentozno liječenje. Dodao je da je malo vjerojatno da uporaba histeroskopije s minimalnom dilatacijom prije in vitro oplodnje može utjecali na rezultate, ali da se rezultati mogu razlikovati između žena sa spontanim i induciranim pobačajima, iako to nije bilo moguće izračunati na temelju dostupnih podataka ,

 

2015 Godišnji sastanak Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju.

Poliklinika Harni
  Novosti - Sve