Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Ključne kliničke točke: Žene kojih je serozni rak jajnika niskod stupnja dijagnosticiran u dobi od 35 godina ili ranije, i one s perzistentnom bolesti na završetku primarne terapije, imaju najlošiji ishod.

Glavni rezultati: Žene s dijagnosticiranim rakom jajnika koje su bile starije od 35 godina imale su 43% manju vjerojatnost umiranja, a prisutnost bolesti nakon završenog liječenja povezano je s 1,78 većom opasnosti umiranja.

Izvor podataka: Populacijska studija 350 pacijenata izvučenih iz jednog centra.

Donacije i sponzorstva: Istraživanje je podržano fondacijom "Sara Brown Musselman" za istraživanje seroznog raka jajnika i donacijom "MD Anderson Cancer Center" br. NIH / NCI P30 CA016672 iz National Cancer Institute, National Institutes of Health.


Mlađe žene kod kojih je dijagnosticiran serozni karcinom jajnika niskog stupnja, kao i one s trajanjem bolesti nakon završetka primarne terapije imaju najlošije rezultate, navodi se u internetskoj studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Clinical Oncology".

Izgleda, kako također bolesnice s niskim stupnjem seroznog raka peritoneuma (LGSPC) imaju bolju prognozu nego pacijentice sa seroznim karcinomom jajnika niskog stupnja (LGOSC).

Iz skupine od 350 pogodnih bolesnica identificiranih iz baze podataka u jednom centru, žene s LGSPC imale su značajno duži interval bez progresije bolesti (36,2 vrs. 25,4 mjeseci ) i ukupno preživljenje u usporedbi s onima kod kojih je dijagnosticiran LGSOC (129,0 vrs. 95,2 mjeseci).

Životna dob je također igrala ulogu u rezultatima. Žene kod kojih je dijagnoza postavljena u dobi starijoj od 35 godina imale su dulji interval bez progresije u usporedbi sa ženama kod kojih je dijagnoza postavljena u dobi od 35 godina ili ranije (32,6 mjeseca vs 18,8 mjeseci.

Osim toga, bolesnice kod kojih je bolest perzistirala na kraju primarne terapije imala su 1,79 puta eće šanse za napredovanje bolesti ili recidiv u usporedbi s pacijenticama kod kojih se bolest povukla nakon primarne terapije.

U multivarijatnom okruženju, samo dob, primarno mjesto bolesti i status bolesti na kraju primarne terapije su ostali značajni prediktori progresije bolesti ili recidiva.

"Glavni rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate naše izvorne publikacije, što ukazuje da su u odnosu na bolesnice s karcinomom jajnika visokog stupnja ili peritonealnim karcinomom, žene sa seroznim karcinomom niskog stupnja u prosjeku mlađe," napisao je Dr. David M. Gershenson sa Sveučilišta Texas MD Anderson Cancer Center, Houston i kolege. "Osim toga, otkrili smo tri faktora koji imaju značajan utjecaj na ishod bolesti: status bolesti kod završetka primarne terapije, dob i primarno mjesto bolesti", napisali su.

 


J. Clin. Oncol. 2015 July 20 [doi:10.1200/JCO.2015.61.0873]dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve