Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Veoma često se pojavljivanje urođenih anomalija povezuje sa spolom djeteta, iako su točne razlike po pitanju spola za većinu nasljednih anomalija nepoznate. S ciljem odrediti upravo spolne razlike pri pojavi urođenih anomalija, znanstvenici iz Atlante istraživali su spolno specifične karakteristike kod pojave velikih urođenih anomalija.

U ovu svrhu korišteni su podaci iz registra Metropolitan Atlanta Congenital Defects Program - MACDP koji je vođen između 1968. i 1995. godine. Za svaki specifični defekt, izračunat je relativni rizik obzirom na spol i to kao odnos prevalencije kod muških i prevalencije kod ženskih beba.

Prevalencija (ukupna pojava) velikih urođenih anomalija iznosi 3,9% za muške bebe i 2,8% za ženske bebe. Sve velike anomalije osim dvije kategorije (anomalije živčanog kao i anomalije endokrinog sustava), javljaju se češće kod dječaka nego kod djevojčica.

Anomalije spolnih organa su devet i pol puta češće kod dječaka i čine gotovo polovicu povišenog rizika za urođene anomalije kod dječaka u poređenju s djevojčicama.

Anomalije urinarnog trakta su 62% više zastupljene kod dječaka. Slična situacija je i kod javljanja gastrointestinalnih anomalija koje su 55% više zastupljene kod muških beba. Kada su u pitanju specifične anomalija, njihova pojava u dječaka je dva i više puta češća nego u djevojčica.

Rezultati ove studije pokazuju da su razlike u spolu, kao i učestalosti javljanja specifičnih urođenih anomalija uobičajena pojava, pri čemu dječaci imaju veći rizik za nastanak urođenih anomalija nego djevojčice. U nastanku ovih razlika raspravlja se o ulozi različitih mehanizama.


Teratology 2001, Vol 64 (5): 237-251

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve