Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Žene s tetralogijom Fallot u trudnoći imaju povišeni rizik gubitka fetusa, a njihova djeca imaju dvostruko veći rizik za javljanje urođenih anomalija u odnosu na opću populaciju, rezultati su američkog istraživanja.

Tetralogija Fallot je urođena srčana anomalija koja obuhvaća defekt srčane pregrade između klijetki i suženje plućnog stabla, te "jašuću" aortu i hipertrofiju desne klijetke. Ove četiri promjene se pojavljuju u spektru različitih kombinacija, pa se i Fallotova tetralogija očituje u nizu različitih varijacija, zbog čega i klinička slika može biti vrlo raznolika.

"Iako su uspješne trudnoće dokumentirane u malim serijama, dosadašnji podaci nisu uključivali potpune podatke o ishodu trudnoće - kako majčinim tako i fetalnim komplikacijama kod trudnica s tetralogijom Fallot", navode znanstvenici iz Klinike Mayo u Rochesteru, Minnesota.

Američki znanstvenici su ispitivali kliničke, hemodinamske i opstetričke podatke kod 72 pacijentice s tetralogijom Fallot. Ukupno je zabilježeno 112 trudnoća (od jedne do pet) kod 43 pacijentice, a 82 od ovih trudnoća su uspješno dovršene. Kod 8 pacijentica, anatomske abnormalnosti srca u okviru tetralogije Fallot nisu bile korigirane u vrijeme njihovih uspješnih trudnoća.

"Komplikacije od strane majke tijekom trudnoće, iako rijetko, mogu biti povezane s poremećajem funkcije lijeve klijetke, teškom plućnom hipertenzijom i teškom plućnom regurgitacijom s daljnjom poremećajem funkcije desne klijetke", navodi znanstveni tim. Izgleda da su ovi faktori bili uključeni u nastanak kardiovaskularnih komplikacija kod pet od šest pacijentica iz aktualne serije.

Pacijentice s ovim hemodinamskim poremećajima mogu imati koristi od kirurške intervencije, ukoliko je moguće, prije nastupanja trudnoće", navode autori.

Nekorigirana tetralogija Fallot, kao i morfološke abnormalnosti plućne arterije, neovisni su prognostički faktori za javljanje niske porođajne težine novorođenčeta. I dok je prijevremeni porod prije bio rijedak i javljao se tek kod 1% ovih trudnica, 8.5% novorođenčadi su spadali u skupinu niske porođajne težine. Šest od sedam (86%) ovih beba su bile rođene od strane trudnica s nekorigiranom tetralogijom Fallot.

Učestalost spontanih pobačaja kod trudnica s tetralogijom Fallot je iznosila 24% i značajno je bila povišena u odnosu na nacionalni prosjek od 10%, navode znanstvenici.

Javljanje urođenih anomalija, uključivo urođene srčane anomalije i stenoza pilorusa bilježi se u 6% novorođenih beba, što je dvostruko više u odnosu na opću populaciju.

U pratećem uvodniku navodi se kako je sve većem broju pacijentica s kirurški uspješno korigiranom tetralogijom Fallot na taj način omogućeno uspješnije zanošenje i sigurnije rađanje, dok pojavnost srčanih anomalija daleko premašuje javljanje srčanih anomalija u općoj populaciji. Iz istog razloga je za očekivati sa svakom slijedećom godinom stalni porast broja pacijenata s tetralogijom Fallot.

Rezultati navedenog istraživanja ukazuju i na odsustvo većih posljedica i komplikacija tijekom trudnoće, kao i ukupni niski morbiditet u pacijentica s uspješno korigiranom tetralogijom Fallot.

 

J Am Coll Cardiol 2004;44:174-182


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve