Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Neke porodničke karakteristike mogu biti uključene u model koji pretkazuje rizik iznenadne smrti dojenčeta - "sudden infant death syndrome - SIDS", navodi se u siječanjskom broju znanstvenog časopisa Pediatrics.

"I dok postoji dobro osmišljen protokol za procjenu postnatalnih rizičnih čimbenika u istraživanju iznenadne smrti dojenčeta, procjena prenatalnih rizičnih čimbenika je vrlo oskudna," navode znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu, koji su tragali za razvitkom jednostavnog modela koji bi u točnoj procjeni rizika za SIDS uzimao u obzir i porodničke karakteristike.

Tijekom regresijske analize mogućih rizičnih čimbenika za nastanak SIDS u skupini 252.506 žena, istraživači su identificirali statistički znakovite odnose između rizika za SIDS i broja poroda, majčine starosti i porođajne težine djeteta, kao i bračnog stanja, pušenja i spola djeteta.

Model logističke regresije koji uključuje ove čimbenike primijenjen je na populaciju od preko 500.000 žena, te je identificirano 12.387 slučajeva (2.4%) s povišenim rizikom za SIDS. U ovoj skupini je u 55 slučajeva stvarno i došlo do iznenadne smrti dojenčeta, što je činilo pojavnost od 44.4 na 10.000.

"Kod žena čije je dijete ranije umrlo od SIDS-a rizik iznenadne smrti dojenčeta raste peterostruko u odnosu na opću populaciju," navode znanstvenici. "U Engleskoj, ovim ženama se nudi strukturna shema za praćenje slijedećeg djeteta, koja uključuje praćenje simptoma - vođenje dnevnika simptoma, monitoring apneje, praćenje težine (vaganje) i tjednu posjetu obiteljskog liječnika.

Navodi se da "logično" ženama s visokim temeljnim rizikom prema ovom modelu "može biti ponuđena slična intervencija, premda bi ovo zahtijevalo dodatnu procjenu opravdanosti učinkovitosti i ekonomske isplativosti"

Međutim, čak i u ovoj grupi, "apsolutni rizik iznosi 0.5%", upozoravaju znanstvenici. "Jednostavno reći majkama da njihova djeca imaju povećani rizik iznenadne smrti mogao bi potencijalno stvoriti veliku dozu straha, što ne bi doprinijelo uspješnosti takovog screening programa."

U svom komentaru autori naglašavaju da je SIDS "ekstremno rijetka pojava u općoj populaciji". "Unutar 50% novorođene djece s najmanjim predviđenim rizikom, kao što su to npr. zdrave i uspješne trudnoće, pojavnost SIDS-a iznosi 1 na 10.000. Ovo podvlači važnost intrauterinog okoliša na sveukupni rizik pojave SIDS-a.

 

Pediatrics 2006;117:60-66.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve