Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Krioprezervacija oocita, očuvanje jajnih stanica smrzavanjem, ne treba se više smatrati eksperimentalnim liječenjem, navodi se u izjavi Savjetodavnog odbora Američkog udruženja porodničara i ginekologa.

Ovime se podržava dokument kojega je 2013. izdalo Američko društvo za reprodukcijsku medicinu i Društvo za reprodukcijsku tehnologiju. Podaci se mogu naći u izdanju časopisa Obstetrics & Gynecology za siječanj 2014. Sve tri organizacije navode da su podaci nedovoljni, ali podržavaju krioprezervaciju oocita za zdrave žene s funkcionirajućim jajnicima kako bi im se kasnije omogućilo majčinstvo.

Poboljšanje načina vitrifikacije tijekom prošlog desetljeća povećalo je stopu oplodnje i začeća u postupcima IVF i ICSI upotrebom smrznutih oocita. Uspješnost je slična onoj kod metoda pomognute oplodnje u kojim se koriste svježe oocite.

"Očuvanje fertilnosti" upotrebom smrznutih oocita najbolje je proučeno i najviše se koristi u žena čije su oocite pod rizikom oštećenja od postupaka kao što su kemoterapija i zračenje zdjelice radi karcinoma, kao i u žena s primarnom insuficijencijom jajnika, kao što je to u slučaju Turnerovog sindroma i sindroma fragilnog X kromosoma.

Krioprezervirane oocite korisne su u liječenje neplodnosti. Za neplodne žene mlađe od 35 godina, upotreba smrznutih oocita u postupcima IVF i ICSI, uspješna je kao i upotreba svježih oocita, pokazuju to rezultati nekoliko randomiziranih kontroliranih kliničkih istraživanja, opservacijskih studija i meta-analiza.

Stopa implantacije u toj skupini je između 17% i 41%, a stopa trudnoća po postupku od 36% do 65%.

Dob žene koja donira oocite čini se boljim prediktorom uspjeha nego činjenica je li oocita svježa ili smrznuta.

Očuvanje oocita zanimljiv je način zadržavanja fertiliteta, usporediv aa smrznutim embrijima. Odbor to naziva "privlačnom mogućnošću za žene koje žele odgoditi majčinstvo za kasniju dob".

Krioprezervacija oocita do danas nema poznate posljedice po novorođenče u usporedbi s ostalim tehnikama pomognute oplodnje, ali se smatra da je još potrebna potvrda u različitim skupinama pacijentica.

Odbor zaključuje da su podaci ipak nedostatni da bi se "preporučila krioprezervacija oocita u potpuno zdravih žena samo zbog toga što one žele zaobići reprodukcijsko starenje. Liječnici to trebaju pojasniti ženama i raspraviti s njima ostale mogućnosti."

 


 

Obstet Gynecol. 2014;123:221-222.


 
  Novosti - Sve