Datum zadnje izmjene: 22. 01. 2020.


Istraživanje se bavilo povezanošću globulina koji veže spolne hormon (SHBG), testosterona, folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i estradiola prema opsegu struka u žena srednje dobi.

U 1528 žena prosječne dobi 46 godina iz studije SWAN (Nacionalno istraživanje zdravlja žena) tijekom devetogodišnjeg perioda, veličina opsega struka pretkazivala je buduće vrijednosti SHBG, testosterona i FSH, ali ne i obrnuto. Sa svakom dodatnom standardnom devijacijom opsega struka, SHBG je bio niži 0.04 do 0.15 SD, testosteron je bio viši 0.08 do 0.13 SD, a log²FSH je bio niži od 0.15 do 0.26 SD na narednoj kontroli.

Postojala je negativna povezanost estradiola i opsega struka u ranoj premenopauzi i pozitivna povezanost u kasnijoj premenopauzi. Podaci iz SWAN studije pokazuju da dobivanje na težini vodi promjenama spolnih hormona, a ne da spolni hormoni uzrokuju porast težine.

Debljanje je uzrok zabrinutosti sredovječnih žena koje obično povezuju porast težine i veličine trbuha s hormonskim promjenama u menopauzi. Naravno, kada utipkaste pojam „dobivanje na težini i menopauza“ u bilo koji web pretraživač, najpopularniji web sadržaji opisat će vam prirast težine kao simptom menopauze.

Nastanak pretilosti je zasigurno povezan s ponašanjem i starenjem, međutim povezanost dobivanja na težini i starenja jajnika nije još potpuno objašnjena. I kirurška menopauza i rano korištenje hormonskog nadomjesnog liječenja u opservacijskim studijama povezani su s razvojem pretilosti, a prema provedenim randomiziranim istraživanjima, hormonsko nadomjesno liječenje niti sprječava niti uzrokuje dobivanje na težini.

Nova longitudinalna analiza iz SWAN studije daje podatke o ovom epidemiološkom problemu. Značajno je i u skladu s prijašnjim podacima iz literature da promjene težine prethode promjenama testosterona, FSH i SHBG; takve privremene promjene ukazuju na to da endogene razine spolnih hormona u prirodnoj menopauzi ne uzrokuju debljanje.

Odnos između estradiola i opsega struka (centralna pretilost) je puno složeniji i upućuje na to da opadanje razine estradiola može imati mali utjecaj na distribuciju težine prema ženinoj dobi.

Longitudinalna istraživanja počinju raščlanjivati složene odnose kronološke dobi i starenja jajnika. Sveukupno, ovo istraživanje daje nove dokaze po kojima fiziološke promjene spolnih hormona tijekom menopauzalne tranzicije (prijelazne godine u kojima se smanjuje rad jajnika i naposljetku izgubi menstruacija) ne utječu znatnije na debljanje u žena.

Žene srednje dobi koje traže objašnjenje razlozima porasta tjelesne težine treba savjetovati i reći im da debljanje nije simptom menopauze, već da zapravo debljanje utječe na razine hormona tijekom menopauze.

 

J Clin Endocrinol Metab 2012


Đurđa Žigmundovac-Klaić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve