Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Novo istraživanje američkih znanstvenika ukazuje na umjereno povišeni rizik kolonizacije genitourinarnog sustava s beta hemolitičkim streptokokom (streptokok grupe B) tijekom trudnoće u skupini djelatnica u zdravstvu, žena crne rase i trudnica s povišenim indeksom tjelesne mase (BMI).

Bolje poznavanje čimbenika koji povisuju rizik kolonizacije s beta hemolitičkim streptokokom u trudnoći mogao bi pomoći sprječavanju i liječenju infekcije i tako zaštititi novorođenče od ozbiljnih komplikacija, navode znanstvenici sa Sveučilišta u Seattle-u (University of Washington School of Medicine, Seattle) u prosinačkom izdanju stručnog časopisa Obstetrics & Gynecology.

Američki istraživači su u populacijskom "case control" ispitivanju koje je na temelju otpusnica iz bolnice ili informacija o porodu, uključivalo 40.459 trudnica s dokazanim prisutnošću beta hemolitičkog streptokoka u genitourinarnom području. Kontrolnu skupinu činilo je 84.268 trudnica koje su rodile u istom razdoblju.

Trudnice koje su bile djelatnice u zdravstvu i koje su bile izložene čestom izravnom kontaktu s pacijentima imale su 22% viši rizik kolonizacije s beta hemolitičkim streptokokom, nalaze autori. Kod trudnica crne rase ovaj rizik je bio povišen 54%, a kod pretilih trudnica je rizik bio veći za 20%. Kod izrazite pretilosti rizik je bio viši za 45%.

Žene s visokim primanjima, visoko obrazovane trudnice, kao i trudnice s adekvatnom antenatalnom skrbi također su pokazivale povišeni rizik kolonizacije s beta hemolitičkim streptokokom, navode znanstvenici, iako ovaj rezultat može biti posljedica dobre antenatalne skrbi koja uključuje traganje za ovom bakterijom (obrisak rodnice i međice na beta hemolitički streptokok).

Pušačice i trudnice latinoameričkog podrijetla imale se tek nešto viši rizik. Suprotno ranijim rezultatima, znanstvenici ne nalaze povezanost između gestacijskog ili pregestacijskog dijabetesa i rizika infekcije s beta hemolitičkim streptokokom.

Nije postojao povišeni rizik kolonizacije s beta hemolitičkim streptokokom kod djelatnica u zdravstvu koje su imale minimalni kontakt s pacijentima, što ukazuje da bi sam kontakt s pacijentima mogao biti put prijenosa bakterije, zaključuju američki znanstvenici. Kako je etiologija još uvijek nejasna, preporučuju se daljnja istraživanja koja bi identificirala druge rizične čimbenike i odnose za ovu infekciju.
 

Obstet Gynecol 2005;106:1-6.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve