Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Djeca majki s prekomjernom težinom i pretilih majki, imaju veću vjerojatnost problema s disanjem pri rođenju, navodi se u novoj studiji.

"Što je majka teža, veći su rizici za njezino novorođenče", otkrili su znanstvenici. "Pretilost trudnica povezana je s nizom komplikacija tijekom trudnoće i poroda, ali temeljni mehanizam nije u potpunosti razjašnjen," rekla je dr. Marie Blomberg sa Sveučilišta Linkoping u Švedskoj, koja nije bila uključena u navedeno istraživanje.

Kako bi saznali više, znanstvenici su analizirali podatke iz medicinskog registra svih jednoplodnih, živorođenih terminskih poroda između 1992. i 2010. godine u Švedskoj, što je obuhvatilo više od 1,7 milijuna djece.

Registar je imao informacije o visini i težini trudnica u ranoj trudnoće, kao i podatke o medicinskim problemima djece te njihovu Apgar ocjenu.

Apgar zbroj ocjenjuje vitalnost pomoću mjera otkucaja srca, disanja, tonusa mišića, boji kože i aktivnosti na skali od nula do deset. Može postojati mnogo razloga za niski Apgar rezultat, ali najčešći razlog je nedostatak kisika, rekla je dr. Martina Persson, vodeća autorica koja je istraživala podatke na Karolinškom institutu u Stockholmu.

Manje od jedne na 1,000 beba, imale su Apgar ocjenu pet minuta po rođenju između nula i tri, pa čak je i nekoliko njih imalo tako nizak rezultat i 10 minuta nakon rođenja. U usporedbi s bebama majki normalne težine, djeca majki s prekomjernom tjelesnom težinom su imala 32% veću vjerojatnost da imaju tako nizak Apgar zbroj i 10 minuta nakon rođenja.

Djeca majki prekomjerne težine imala su 57% veću vjerojatnost za nizak Apgar zbroj, a one ozbiljno pretilih majki imaju 80% veću vjerojatnost.

Novorođenački rizik od konvulzivnih napadaja također je rastao s debljinom majki. Primjerice, djeca ozbiljno pretilih majki, dvaput su češće imala konvulzivne napadaje nego ona čije su majke normalne težine.

Povećani rizici su bili slični i za aspiraciju mekonija. "Ispuštanje mekonija je znak fetalnog stresa", rekla je Persson. "Aspiracija mekonija može izazvati ozbiljne probleme s disanjem u novorođenčeta i povezana je s porođajnom afiksijom i niskim Apgar ocjenama."

"Aspiracija mekonija i konvulzivni napadaji mogli bi biti ozbiljni u neposrednom novorođenačkom razdoblju iako će još uvijek većina ove djece biti zdrava," rekla je dr. Blomberg.

Znanstvenici ne znaju zašto se svi ti rizici, koji se odnose na nedostatak kisika, povećavaju kod djece čije su majke imale prekomjernu težinu, rekla je Persson.

Pretilost kod trudnica je povezana s metaboličkim promjenama i upalama, što bi moglo utjecati na posteljicu i fetalno okruženje na način koji dovodi do niske razine kisika i više fetalnog rasta. Trauma rođenja je također češće kod veće novorođenčadi, koju najčešće rađaju teže trudnice, a to bi moglo dovesti i do nedostatka kisika, rekla je ona.

"Iako je svaki od ovih uvjeta pojedinačno vrlo opasan za bebu, treba imati na umu da su, apsolutni rizici za proučavane ishode niski," rekla je Persson. Čak i u najdebljih majki, apsolutni rizik za niski Apgar zbroj pet minuta po porodu je samo 0,24%, odnosno manje od tri bebe na 1,000.

Uz poticanje budućih majki da se zalažu za "zdravu težinu", liječnici mogu pozorno pratiti fetus tijekom poroda, što vjerojatno smanjuje rizik od nedostatka kisika pri porodu, rekla je ona.

"Aktivna neonatalna skrb oboljele novorođenčadi je važna, a neka od njih će zahtijevati liječenje u neonatalnoj jedinici intenzivnog liječenja", rekla je Persson. "U najtežim slučajevima neonatalne asfiksije, liječenje pothlađivanjem je pokazalo smanjenje rizika za neurološke posljedice."

 

Izvor: http://bit.ly/1njJPrs
PLOS Med 2014.:: Biserka Knezić Frković, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve