Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Testiranje na infekciju humanim papiloma virusom (HPV) u urinu može biti vrlo precizan način da se isključi mogućnost takvih infekcija i napravi probir na rak vrata maternice, pokazala je nova studija. Testiranje iz urina uključuje i tipove HPV-a koji nisu dio cjepiva.

Infekcija HPV-om visokog rizika (HR-HPV) je najvažniji faktor rizika za razvoj raka vrata maternice, kao i za lezije koje prethode razvoju karcinoma poznate kao cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN).

"Testiranje na HPV u uzorcima kao što su uzorci urina, koji su neinvazivni i lako se prikupe, bi moglo biti privlačnije ženama jer zaobilazi liječnički pregled koji je značajna prepreka za žene u zemljama u razvoju zbog sociokulturnih ili vjerskih razloga, " napisali su autori studije na čelu s Chandrikom J. Piyathilake, doktorom znanosti, sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu.

Ranije studije su pokazale da bi testiranje iz urina mogla biti dobra metoda za detekciju HPV virusa, no bez podataka o točnosti predviđanja CIN-a i bez podataka da li bi na testiranje mogla utjecati tjelesna težina ili rasa.

Novo istraživanje je uključilo 502 žene upisane u dvije studije koje su imale dijagnosticirane abnormalnosti stanica grlića maternice, a zatim se usporedilo testiranje iz urina s testiranjem stanica vrata maternice. Rezultati su objavljeni u Cancer.

Urinski test je imao dobru paralelu s testiranjem stanica vrata maternice. Od 502 žena, 344 bilo je pozitivno na bilo koji HPV kod oba testa, a 79 su bile negativne kod oba testa; 72 je imalo negativan urinski test a pozitivan test DNK iz stanica vrata maternice, a 7 je imalo obrnuto. To je dalo stopu podudarnost od 0,84, (95% CI, 0,70-0,81).

Za HR-HPV je stopa podudarnost bila 0,83, (95% CI, 0,61-0,74). Za HPV-16 ili HPV-18, koji su odgovorni za većinu slučajeva raka, podudarnost je bila 0.94, (95% CI, 0,88-0,94). Istraživači smatraju da je podudarnost između 0,81 i 1,0 "gotovo savršena."

Važno je naglasiti da se stopa podudarnosti nije razlikovala kada su učesnice stratificirane prema dobi, rasi, pokazatelju prekomjerne tjelesne težine i prisutnosti ili odsutnosti CIN-2 ili većih lezija.

Istraživači su također analizirali pozitivnu i negativnu prediktivnu vrijednost za otkrivanje CIN lezije prema prisutnosti HR-HPV otkrivenog s obje metode: preko stanica vrata maternice i urinskog testa. Urinski test je imao nisku pozitivnu prediktivnu vrijednost ali vrlo visoku negativnu prediktivnu vrijednost, što upućuje da bi test bio prikladan za testiranje žena niskog rizika. Za CIN-2 lezije, negativna prediktivna vrijednost je bila 92,4 (95% CI, 88,1 do 95,5); za CIN-3 je bila 95,8 (95% CI, 92,2 do 98,1).

Iako je ukupni uzorak bio sličan, bilo je malih razlika kod negativne prediktivne vrijednosti koje su se temeljile na određenim specifičnostima populacije. Na primjer, negativna prediktivna vrijednost u otkrivanju CIN-2 na temelju urinskih testova HR-HPV je bila 88% za bijele žene, a 89% kod žena s indeksom tjelesne mase ispod 25 kg / m2.

"Pokazali smo da urinski test na HPV, koji ima neinvazivan pristup, daje vrlo zadovoljavajuće rezultate za isključivanje bilo kakve mogućnost HPV infekcije cerviksa, uključujući i HPV tipove koji nisu uključeni u cjepiva i CIN lezije povezane s bilo kojim HR-HPV, bez obzira na ženinu dobi, rasu ili višak tjelesne težine, a to će prevladati prepreke u probiru za rak vrata maternice u razvijenim i zemljama u razvoju ", zaključili su autori.


 


Cancer, 2016.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve