Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


David Allen, umjetnik iz Chicaga, pomaže ženama kojima su odstranjene dojke da smanje svoj osjećaj unakaženja crtajući lijepe slike iznad ožiljaka mastektomije. Kada je dobro raspoložen, navodi umjetnik, on liječi svojom umjetnošću. Allen opisuje svoj rad u članku 'Arts and Medicine' u časopisu JAMA. Isprva je nerado radio tetovaže na ozračenu kožu, no, uporne klijentice su ga na kraju uspjele nagovoriti.

"Moja prva klijentica je imala jednostranu mastektomiju i imala je ideju da joj napravim cvjetnu tetovažu preko njezinog ožiljka. Bio sam neodlučan to učiniti jer sam se bojao ići preko ozračene kože te sam joj rekao ne. Ostala je uporna 6 mjeseci. Stoga sam učinio neko istraživanje i pristao isprobati. Bio sam pažljiv i oprezan i ispalo je nevjerojatno iskustvo. Bilo je iscjeljujuće za nas oboje. Bilo je lijepo. Rijetko je da netko može iskoristiti svoj talent kako bi nekome pomogao ", rekao je Allen.

Slikar Allen se počeo baviti tetoviranjem prije 10 godina, nakon što je rođen njegov sin.

"Bio sam umjetnički direktor glazbenog magazina. To je posao vezan za stol. Moj je otac umro kad sam imao 6 godina tako da nisam imao oca, a kad se moj sin rodio htio sam biti uz njega. Razmišljao sam kojim poslom bi se mogao baviti da i dalje budem koristan a da imam slobodno vrijeme ako sam uspješan? Sa tetoviranjem imam svoje vrijeme i to je divno. To su bile drastične promjene u karijeri, ali sam ih sa veseljem napravio", rekao je.Allen je napravio svoju prvu tetovažu nakon mastektomije prije 5 godina. Napravio ih je oko 70 do danas i stalno mu dolaze nove zamolbe za još. Zahvaljujući internetu je postao poznat.

"Radim tetovaže u Chicagu, ali je 95% mojih klijentica iz cijelog svijeta. Žene doznaju o meni preko interneta, a neke od mojih tetovaža su na netu. Tu je i članak u Chicago Tribune koji je trebao biti na stražnjoj strani časopisa, ali se ženama koje su pisale članak on toliko svidio kao i velike fotografije da ga je Tribune stavio na naslovnu stranicu. Sad mi se stvorio red žena, a ja sam sam pa se trudim raditi koliko god stignem ", rekao je Allen.

Za žene koje ga kontaktiraju za tetovažu nakon mastektomije ima stotine pitanja prije nego što se odluči za tetoviranje.

"Moram znati da su one spremne. Moj doprinos mora biti zdrav i organski dio njihovog puta kroz njihove bolesti. Ja ću odbiti raditi ako dobijem osjećaj da to nije tako", rekao je.

Stvaranje umjetničkog djela na ženskom tijelu nakon što je prošlo kroz iskustvo gubitka dojke daje ženi osjećaj kontrole nad neočekivanim, uznemirujućim i iznenadnim događajima, rekao je Allen.

"Mislim da žene mogu povratiti neke osjećaje kontrole. Žene s kojima radim osjećaju da im je život izmakao kontroli, ali s ovom umjetnošću si mogu stvoriti novu referentnu točku. To nije kako što je bilo prije, samo simulira ono što bilo. Mi zapravo kreiramo njihovo vlastito iscjelivanje koje smanjuje njihovu ožiljke, prikrivamo ono što im se ne sviđa u procesu njihova liječenja. One su dio stvaranja. One su dio projektiranja i one to mogu posjedovati ", rekao je.

Tetovaže nakon mastektomije može pomoći u ozdravljenju, rekao je umjetnik.

Allen naglašava da je umjetničko djelo važno. No, možda je još važnije vrijeme koje provodi sa svojim klijenticama.

"Ja sam zaključio da je čak i više presudno vrijeme koje provodite s tim damama, ne tetovaža nego vrijeme koje provedete upoznajući ih i slušajući njihove priče. Tada ćete uočiti što one žele jer imaju povjerenja u vas ", rekao je.

Allen je razvio pristup koji se razlikuje od drugih umjetnika, plastičnih kirurga i ljudi koje se bave mikropigmentacijom.

"Standardni pristup mikropigmentacije nakon mastektomije je tetovaža slika bradavice na rekonstruiranoj dojci. Po mom iskustvu, slici tetovirane bradavice nedostaje karakter. To nema veze sa ženskim promijenjenim tijelom i bode oči. Kod žena vidim priliku da se pretvore u nešto što nadilazi imitaciju onoga kako su izgledale ", rekao je. "Kako sam počeo s ovom umjetnošću, razvio sam se prema botaničkom slikarstvu - grane, stabljike, lišće, cvijeće - kao najučinkovitijem načinu transformacije kirurški promijenjenih grudi".

Empatija je presudna za taj posao, rekao je Allen.

"Empatija, briga i promišljeno razmišljanje o pacijenticama je važnije za uspješan ishod nego proceduralni aspekti tetoviranja", rekao je.

Često ga zovi da govori o empatiji. Njegov najnoviji govor je bio na Sveučilištu Drexel u Philadelphiji.

"Empatija je samo prisutna, ali ne rezonira odmah. Na primjer, ako ste počeli plakati odmah na telefon i ja bih plakao s vama, ja bih rezonirao. Ali ja ne znam zašto vi plačete. Empatija pronalazi kontekst, to je učenje od vas koje zatim moja mašta koristi da bi razumio kako se osjećate. Ja koristim empatiju da bih razumio stanje mojih klijentica. One su prošle kroz strašne muke ", rekao je Allen.JAMA. 2017;317:672-674.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
 

  Novosti - Sve