Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Unatoč preporukama da na određene spolno prenosive bolesti treba testirati sve trudnice, mnoge od njih ne budu testirane, navodi se u novom istraživanju.

Od gotovo 1.3 milijuna žena u SAD koje su imale krvne pretrage tijekom trudnoće, samo 59% njih bilo je testirano na klamidiju, usprkos činjenici da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da pri prvoj prenatalnoj posjeti budu testirane sve trudnice. Isto preporučuje i Američko udruženje porodničara i ginekologa (ACOG).

Studija je pokazala da je 57% žena testirano na gonoreju. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje probir na gonoreju za žene koje su pod povećanim rizikom. To uključuje žene mlađe od 25 godina i one koje žive u područjima gdje je gonoreja česta.

"Naše istraživanje pokazuje da postoji značajan nerazmjer između preporuka i stvarnosti", kaže dr. Jay M. Lieberman, medicinski direktor za zarazne bolesti u Quest Diagnostic Inc., koji je radio na istraživanju.

Budući da na gonoreju ne budu testirane sve žene, teško je reći koliko tih 57% odgovara stvarnosti.
Čak i žene koje bi temeljem smjernica trebale biti testirane, često ipak ne budu. Od trudnica dobi između 16 i 24 godine, 69% je testirano na gonoreju, izvijestili su istraživači 30.4.2012. u American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Klamidija i gonoreja često nemaju nikakve simptome, te će bez testiranja mnogi slučajevi ostati neotkriveni.

Ograničenje studije bilo je to što se temelji na ženama koje su imale pretrage krvi učinjene između 2005. i 2008. godine, a preporuke ACOG-a objavljene su 2007. godine. Prema dr. Liebermanu , nema nikakvih naznaka da se stanje popravilo.

2009. CDC je objavio da je samo mali broj žena koje su trebale biti testirane na klamidiju, zaista bio testiran. Probir je preporučen za trudnice, ali i žene iz rizičnih skupina, primjerice, žene dobi 25 godina ili mlađe. Nekim ženama prenatalna zaštita je teško dostupna, ali u ovo istraživanje bile su uključene žene koje su ju imale, te je još nejasnije zašto pretrage nisu napravljene.

Ponekad žene same odgađaju preporučeno testiranje, misleći da se provjerom postojanja spolno prenosivih bolesti, procjenjuje njihovo spolno ponašanje. Važno je napomenuti da testiranje na spolno prenosive bolesti radimo zato da bismo bili sigurni da su zdravi i žena i njezino dijete.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD je svake godine oko 100,000 trudnica inficirano klamidijom, a nešto više od 13,000 gonorejom.

 

 

American Journal of Obstetrics and Gynecology :: Reuters Health, New York, 18.5.2012.

  Novosti - Sve