Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Ukupni tiroksin (T4) nije ništa bolji od slobodnog tiroksina (fT4) u prepoznavanju trudnica sa subkliničkom hipotireozom, pokazuju rezultati nove studije.

Slobodan tiroksin se smatrao standardnim testom za utvrđivanje funkcije štitne žlijezde, ali je 2012.g. radna skupina Američkog društva kliničkih endokrinologa (AACE) i Američkog društva za štitnjaču preporučila da se kod trudnica koristi ukupan tiroksin. Pojavila se nedoumica o točnosti slobodnog tiroksina, zbog mogućnosti promjene u koncentraciji proteina koji veže tiroidne hormone u trudnoći.

Autori nove studije, doktor F. Gary Cunningham i kolege (University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas) su naveli da postoji više studija u kojima je određivana vrijednost slobodnog tiroksina u trudnoći. No, niti u jednoj se nisu spominjale vrijednosti ukupnog tiroksina.

Istraživači su u studiju uključili oko 17,300 žena da bi ustanovili vrijednosti slobodnog i ukupnog tiroksina, kao i TSH kroz trudnoću. Iz studije su bile isključene sve žene koje su imale disfunkciju štitnjače.

Koristeći obje vrijednosti – i ukupni i slobodni tiroksin, istraživači su pronašli 411 žena sa subkliničkom hipotireozom (npr. normalan tiroksin i povišen TSH). Koristeći slobodni ili ukupni tiroksin, autori su identificirali 360 trudnica s hipotireozom. Uporabom lab. vrijednosti slobodnog u odnosu na ukupni tiroksin, istraživači su identificirali još 44 trudnice sa hipotireozom. Samo je kod sedam daljnjih trudnica dijagnosticirana subklinička hipotireoza uporabom lab. vrijednosti ukupnog tiroksina u odnosu na slobodni tiroksin.

Jedna od 18 žena koja je imala prijevremeni porođaj imala je i subkliničku hipotireozu, dok je jedna od četiri žene s abrupcijom posteljice imala subkliničku hipotireozu.

"Naša istraživanja pokazuju da je ukupni tiroksin (T4) jednako učinkovit kao i slobodni tiroksin (fT4) u otkrivanju koje će trudnoće imati loš ishod", rekao je dr. Cunningham. "Čini se da nema razloga koristiti jedan umjesto drugog."

Čini se da je zamjena slobodnog tiroksina za ukupni tiroksin, koja je preporučena od strane radne skupine AACE/ATA "vrlo destruktivna", dodao je, posebno od kada se to odnosi samo na trudnice. "Sve to postaje još više zbunjujuće."

Autori su zaključili: "Naši rezultati pokazuju da razina slobodnog tiroksina (fT4) ima malo veću specifičnost u otkrivanju subkliničke hipotireoze s lošim ishodom, ali su i ukupni i slobodni tiroksin prikladni za kliničku upotrebu tijekom trudnoće."

 

Am J Obstet Gynecol 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve