Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Korištenje depo-medroksiprogesteron acetata (DMPA) pod imenom Depo-Provera je bilo povezano s povećanim rizikom od zaraze HIV-om, navodi se u analizi desetak studija rađenim sa ženama u subsaharskoj Africi.

Veza je neobjašnjiva, a autori su naglasili da svaka rasprava o kliničkim implikacijama mora biti uravnotežena s poznatim prednostima DMPA kao vrlo učinkovitoj kontracepciji.

"Mi smo započeli studije zbog nedosljednosti o ovoj temi u znanstvenoj literaturi", rekao je u priopćenju glavni autor studije Lauren Ralph, MPH, koji je proveo ovo istraživanje za svoju doktorsku disertaciju na epidemiologiji Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley.

"Rezultati potencijalno imaju šire implikacije jer je hormonska kontracepcija i dalje popularna kod žena diljem svijeta."

Analiza, koji je analizirala podatke iz desetak studija, je otkrila da su žene koje su koristile DMPA imali 40% veći rizik od dobivanja HIV-a u usporedbi sa ženama koje su koristile nehormonsku kontracepciju i sa ženama koje nisu koristile ništa za kontrolu rađanja.

Čini se da je taj rizik niži kod žena u općoj populaciji, koji je iznosio 31%, nego kod žena koje su smatrane da su pod visokim rizikom za dobivanje HIV infekcije, naveli su autori. Međutim, nađeno je nekoliko radova sa visokorizičnim ženama koji su doveli u neodumicu razliku između opće populacije i žena sa visokim rizikom za infekciju.

"Umjereno povišenje rizika kod DMPA nije dovoljno da se opravda kompletno povlačenje DMPA iz ženske kontracepcije" rekao je glavni autor studije Ralph u priopćenju. "To bi povećalo vjerojatnost za povećanje broja neželjenih trudnoća i na taj način povećalo pobol i smrtnost rodilja i novorođenčadi."

Istraživanje je pokazalo da nema dokaza o povećanom riziku od zaraze HIV-om u deset studija s oralnom kontracepcijskom terapijom i u pet studija s noretisteron enanthatom. Autori su napomenuli da je moguće da kontracepcija s višim razinama progestina može mijenjati sluznicu vagine ili imati utjecaj na lokalni imunitet te na taj način povećati rizik za infekciju HIV-om. No, analiza nije uključila ispitivanje fizioloških učinaka različitih kontracepcijskih metoda.

Autori su naglasili da je potrebno više istraživanja da bi se bolje razumjeli svi potencijalni biološki mehanizmi koji dovode do povećanog rizika. Sudeći po ovim rezultatima, najlogičnije objašnjenje za povećanje zaraze HIV-om je nekorištenje kondoma, što može biti jedno od ograničenja studije. Autori su napisali da je izvješće o uporabi kondoma vjerojatno jednako u svim skupinama studije, uključujući i referentne uzorke pa stoga upotreba kondoma ne objašnjava u potpunosti povišen rizik u DMPA studiji.

 

 

The Lancet Infectious Diseases, 2015.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve