Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Sojine bjelančevine sadrže izoflavone koji snizuju razinu ukupnog kolesterola i LDL kolesterola, kao i ukupni broj LDL čestica u krvi postmenopauzalnih žena, rezultat je randomiziranog, dvostruko-slijepog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Menopause.

"Ranije su neka klinička istraživanja pokazala dobrotvorni učinak unosa sojinih bjelančevina na poboljšanje krvnih masnoća", navode američki znanstvenici iz Johns Hopkins University School of Nursing, Baltimore, Maryland. "Znanost je do sada dobro dokumentirala promjene serumskih lipoproteina i nekih lipoproteinskih podskupina tijekom menopauze, što rezultira promjenom profila krvnih masnoća u pravcu pojačanog aterogenog djelovanja. Razlog aktualnog istraživanja bio je određivanje učinka izoliranih sojinih bjelančevina koje sadrže izoflavone na lipoproteine i njihove podskupine u postmenopauzalnih Amerikanki, kako bijele rase, tako i afro-američkog podrijetla, s granično i umjereno povišenom razinom LDL kolesterola".

Nakon 4 tjedna "uhodavanja" s primjenom proteinskog nadomjeska kazeina, 216 žena postmenopauzalne dobi je slučajnim odabirom razvrstano u dvije skupine - jedna skupina nastavila je konzumirati kazeinski placebo, dok je druga skupina konzumirala sojine bjelančevine bogate izoflavonima (20 g sojinih bjelančevina, odnosno ukupno 160 mg izoflavona: 63 mg daidzeina, 64 mg genisteina i 34 mg gliciteina) tijekom narednih 12 tjedana.

Nakon 6 tjedana, razina ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i broj LDL čestica u krvi bio je statistički značajno niži u skupini koja je konzumirala sojine bjelančevine u odnosu na placebo skupinu. Ovaj pad nastavio se i nakon 12 tjedana u skupini koja je konzumirala sojine bjelančevine, ali je razlika u odnosu na placebo skupinu smanjena glede razine ukupnog kolesterola i broja LDL čestica.

"Povećano konzumiranje sojinih bjelančevina umjesto bjelančevina životinjskog podrijetla može poboljšati aterogeni profil krvnih lipida", navode autori. "Same sojine bjelančevine neće sniziti razinu kolesterola u krvi s istom učinkovitošću kao i lijekovi koji se koriste za sniženje kolesterola, ali umjereni učinak sojinih bjelančevina na LDL kolesterol i broj LDL čestica može biti dobrotvoran za srčano zdravlje u postmenopauzalnih žena koje još ne spadaju u skupinu pacijentica koje bi trebale biti medikamentozno liječene".


Menopause. 2007;14:106-114.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve