Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Vaginalna primjena niskih doza danazola siguran je i učinkovit način liječenja bolnih simptoma povezanih s dubokom infiltrirajućom endometriozom, rezultat je istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.Vaginalna primjena danazola učinkovit je način liječenja i "u odsustvu značajnih neželjenih učinaka, može se preporučiti kao alternativni postupak ponavljanim kirurškim zahvatima", navode talijanski znanstvenici sa Sveučilišta u Sieni.

Prospektivno istraživanje obuhvaćalo je 21 pacijenticu, prosječne dobi 32.6 godina kod kojih je dijagnoza duboke endometrioze postavljena tijekom laparoskopskog kirurškog zahvata. Sve pacijentice su se žalile na ponavljane bolove snažnog intenziteta pri menstrualnom krvarenju, pri spolnim odnosima, ali i na ponavljane zdjelične bolove. Kod pet ispitanica je također pražnjenje crijeva bilo praćeno bolovima.

Pacijentice su same primjenjivale 200 mg/dan danazola intravaginalno, tijekom 12 mjeseci. U procjeni intenziteta simptoma korištena je vizualna skala boli, i to prije, te svaka tri mjeseca tijekom liječenja. Prije i 12 mjeseci od početka liječenja učinjeni su transvaginalni i transrektalni ultrazvučni pregled u okviru praćenja neželjenih učinaka.

Prije, nakon 6 i nakon 12 mjeseci u serumu ispitanica su određivane koncentracije kolesterola, triglicerida, jetrenih enzima AST i ALT, glukoze, proteina S, proteina C, antitrombina III i homocisteina.

Tri mjeseca od početka liječenja zabilježen je statistički značajan pad u pojavnosti bolova (zdjelični bolovi, dismenoreja, dispareunija), a isti trend se bilježi i nakon 12 mjeseci terapije.

Intravaginalno liječenje danazolom dovelo je do poboljšanja bolne defekacije kod pet pacijentica koje su se žalile na ovaj problem. Ultrazvučni pregled otkrio je statistički značajno smanjenje volumena rektovaginalnih plakova nakon 6 mjeseci, s bazalnih vrijednosti od 3.1 ml do 1.9 ml nakon 6 mjeseci, a ovo poboljšanje je perzistiralo i na pregledu nakon 12 mjeseci.

Intravaginalna primjena danazola nije utjecala statistički značajno na metaboličke ili parametre trombofilije. Niti jedna od pacijentica nije prekinula liječenje prije planiranog roka. Kod četiri pacijentice se tijekom prvog mjeseca liječenja javljala vaginalna iritacija.

"Naše istraživanje je pokazalo da vaginalna primjena danazola ne utječe na menstrualni ciklus i ima vrlo malo neželjenih učinaka", navode talijanski znanstvenici.

"Ovo je vjerojatno rezultat zanemarive sistemske apsorpcije što vodi niskoj koncentraciji u serumu koja se ne može otkriti testovima, kako je ranije pokazano", pretpostavljaju autori. "Niske doze danazola ne utječu na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnik, i ne mijenjaju debljinu endometrija kako to čine estrogeni i progesteron".

 

Fertil Steril 2007;88:789-794.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve