Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Trudnice s velikim miomima maternice pod značajno su većim rizikom porođaja u ranijoj gestacijskoj dobi i izraženijeg gubitka krvi, navode američki istraživači.

Dr. Valerie Shavell i kolege s Medicinskog fakulteta u Michiganu i Detroitu objavili su online u časopisu Fertility and Sterility, da se miomi javljaju u oko 70% žena reproduktivne dobi. Kažu da utjecaj mioma na trudnoću nije jasan, ali postoji trend prema lošem ishodu, uključujući porođaj u ranijoj gestacijskoj dobi, u žena s miomima bilo koje veličine.

Da bi to istražili, tim je pregledao podatke 95 žena s jednoplodnim trudnoćama i ultrazvučnim nalazom mioma maternice. 42 žene imale su miome veće od 5 cm u promjeru.

Gestacijska dob u vrijeme porođaja bila je znatno niža u te 42 žene (36.5 tjedana), nego u žena s manjim miomima (38.4 tjedna) ili u 95 žena iz kontrolne skupine (38.6 tjedana).

Dodatno, transfuziju krvi nakon porođaja trebalo je 12.2% žena iz skupine s velikim miomima, nijedna žena s malim miomima i 1.1% žena u kontrolnoj skupini. Procijenjeni gubitak krvi bio je 645, 536 i 468 ml. Veliki miomi bili su značajno povezani s kraćim vratom maternice, prijevremenim prsnućem vodenjaka i prijevremenim porođajom.

Istraživači su rekli da je "prerano dati specifične preporuke o vrijednosti miomektomije u tih žena prije trudnoće". Međutim, zaključili su prema svojim nalazima, "žene s velikim miomima bi prije trudnoće svakako trebalo savjetovati zbog povećane mogućnosti neželjenog opstetričkog ishoda".

 

Fertil Steril, New York, Reuters Health.


 
  Novosti - Sve