Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Etiologija sindroma policističnih jajnika (PCOS) je općenito dosta nejasna pa postoji potreba za daljnjim istraživanjima kako bi bolje definirali njegove karakteristike, ishode bolesti i genetsku podlogu, izjavilo je Američko endokrinološko društvo.

"PCOS je najčešći hormonski poremećaj kod žena u reproduktivnoj dobi, ali mnogi aspekti stanja nisu još u potpunosti razumljivi," napisali su u nedavnoj izjavi o toj temi.

"I zbog toga što PCOS uzrokuje [takve] različite simptome koji se razlikuju među ženama, definicija, pa čak i naziv "PCOS" su predmet rasprave. "

S obzirom na loše cjelokupno razumijevanje tog zajedničkog hormonalnog poremećaja, Endokrinološko društvo je objavilo u izjavi niz preporuka.

Među njima je i prijedlog da se postavi dijagnoza PCOS ako odrasla žena ima dva od tri sljedeća glavna obilježja sindroma:

 

  • višak proizvodnje androgena
  • anovulacije
  • policistične jajnike.


Endokrinološko društvo ističe da normalan razvoj jajnika tijekom adolescencije može oponašati izgled policističnih jajnika te je onda teško dijagnosticirati PCOS kod adolescentnih žena.

U izjava stoga potiču na više istraživanja PCOS u adolescenciji, uključujući definiranje pouzdanih dijagnostičkih kriterija za pomoć u dijagnosticiranju PCOS kod mladih djevojaka.

"Ranija dijagnoza je ključna za stjecanje boljeg razumijevanja dugoročnih učinaka PCOS," rekao je Dr. Richard Legro, predsjednik radne skupine koja je dala izjavu. Dr. Legro je profesor opstetricije, ginekologije i javnog zdravstva u "Penn State College of Medicine", Hershey.

Kada liječnici budu imali bolju strategiju za dijagnosticiranje PCOS kod djevojaka, "bit će u mogućnosti intervenirati prije razvoja čimbenicima rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti," istaknuo je.

Žene s PCOS imaju značajno veći rizik od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti nego žene bez tog stanja.

Mnoge žene s PCOS također pate od neplodnosti, tako da postoji hitna potreba za boljim razumijevanjem kako prisutnost policističnih jajnika i pratećih poremećaja sprečava žene s PCOS za ostvarenje trudnoće.

PCOS se nesrazmjerno pojavljuje u određenim etničkim skupinama i pojedinim obiteljima, tako da bi studije također morale otkriti temeljne razloge za to, što može uključiti gene kao moguće čimbenike.

"Istraživanje čimbenika gena i okoliša koji pridonose tim varijacijama može dovesti do razvoja konkretnog liječenja za žene koje imaju PCOS," napisao je dr. Legro.

Endokrinološko društvo također poziva na istraživanja na modelima stanica i životinja da bi se stekao uvid u etiologiju PCOS.

Isto tako su potrebna istraživanja da bismo shvatili kako interakcije molekularnih mehanizama kontroliraju funkciju jajnika i prepoznali načine kako spriječiti razvoj cista, karakterističnih stanja reproduktivnih poremećaja.

"Takve će studije značajno unaprijediti naše razumijevanje o tome kako korigirati disfunkcionalni rast folikula i nenormalan razvoj jajne stanice koji se događaju kod PCOS," napisali su autori.

"Patofiziologija PCOS jasno uključuje i reproduktivne i metaboličke funkcije, međutim, još uvijek postoje velike razlike u identificiranju zajedničkih molekularnih mehanizama koji bi objasnili aspekt fenotipa i karakterističnu heterogenost sindroma", zaključili su.

 

 

Endocr Rev. 2015;36:487-525.




:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve