Zeleni čaj snižava rizik raka dojke?
Amerikanke azijskog podrijetla koje redovito konzumiraju zeleni čaj imaju značajno snižen rizik nastanka raka dojke.
Znanstvenici iz The University of Southern California, Los Angeles, ispitivali su konzumiranje zelenog čaja u skupini 501 amerikanki azijskog podrijetla s rakom dojke, kao i 594 kontrolne ispitanice.
Osim toga prikupljani su podaci o menstruacijskom ciklusu i ostalim reprodukcijskim čimbenicima, navikama u prehrani i drugim značajkama stila života.
Nije nađena povezanost između konzumiranja crnog čaja i rizika nastanka raka dojke. Međutim, uporaba zelenog čaja, bila je povezana sa značajnom redukcijom rizika raka dojke.
Ova povezanost se održala i nakon korekcije podataka za starost, azijsko podrijetlo, mjesto rođenja, starost u vrijeme prve menstruacije, broj porođaja, menopauzalni status, uporabu hormona, veličinu te ukupni unos kalorija.
U usporedbi s ispitanicama koje uopće nisu konzumirale čaj, redovita uporaba zelenog čaja najmanje jedan puta mjesečno snižavala je rizik javljanja raka dojke za 43%, dok je ovaj rizik u skupini ispitanica koje su konzumirale zeleni i crni čaj bila snižena za 31%. Rizik nastanka raka dojke kod ispitanica koje su konzumirale isključivo crni čaj nije se mijenjao.
Inverzan odnos između nastanka raka dojke i konzumiranja zelenog čaja ostao je statistički značajan i nakon korekcije za pušenje, uzimanja alkohola, kave, crnog čaja, soje i tamno zelenog povrća, te obiteljske anamneze za rak dojke i tjelesne aktivnosti.
Zanimljivo je kako su i konzumiranje zelenog čaja i unos soje i sojinih proizvoda neovisni zaštitni čimbenici u nastanku raka dojke.
Međutim, zaštitni učinak zelenog čaja primarno je registriran u ispitanica koje su unosile niske količine soje i sojinih produkata i obrnuto, zaštitni učinak soje primarno je registriran u skupini ispitanica koje nisu konzumirale zeleni čaj.
Očito kemoprotektivno djelovanje zelenog čaja u nastanku raka dojke nije jedini povoljan učinak konzumiranja čaja.
Ranije opisano pozitivno djelovanje konzumiranja čaja na gustoću kostiju pripisuje se njegovim sastojcima kao sto su fluoridi, flavonoidi i drugi fitoestrogeni. Inhibicija koštane resorpcije može biti također način djelovanja kojim bi svoj učinak na koštani metabolizam ostvarivali polifenoli i tanini.
Int J Cancer 2003;106:574-579.
dr. Vesna Harni