Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Amerikanke azijskog podrijetla koje redovito konzumiraju zeleni čaj imaju značajno snižen rizik nastanka raka dojke.

Znanstvenici iz The University of Southern California, Los Angeles, ispitivali su konzumiranje zelenog čaja u skupini 501 amerikanki azijskog podrijetla s rakom dojke, kao i 594 kontrolne ispitanice.

Osim toga prikupljani su podaci o menstruacijskom ciklusu i ostalim reprodukcijskim čimbenicima, navikama u prehrani i drugim značajkama stila života.

Nije nađena povezanost između konzumiranja crnog čaja i rizika nastanka raka dojke. Međutim, uporaba zelenog čaja, bila je povezana sa značajnom redukcijom rizika raka dojke.

Ova povezanost se održala i nakon korekcije podataka za starost, azijsko podrijetlo, mjesto rođenja, starost u vrijeme prve menstruacije, broj porođaja, menopauzalni status, uporabu hormona, veličinu te ukupni unos kalorija.

U usporedbi s ispitanicama koje uopće nisu konzumirale čaj, redovita uporaba zelenog čaja najmanje jedan puta mjesečno snižavala je rizik javljanja raka dojke za 43%, dok je ovaj rizik u skupini ispitanica koje su konzumirale zeleni i crni čaj bila snižena za 31%. Rizik nastanka raka dojke kod ispitanica koje su konzumirale isključivo crni čaj nije se mijenjao.

Inverzan odnos između nastanka raka dojke i konzumiranja zelenog čaja ostao je statistički značajan i nakon korekcije za pušenje, uzimanja alkohola, kave, crnog čaja, soje i tamno zelenog povrća, te obiteljske anamneze za rak dojke i tjelesne aktivnosti.

Zanimljivo je kako su i konzumiranje zelenog čaja i unos soje i sojinih proizvoda neovisni zaštitni čimbenici u nastanku raka dojke.

Međutim, zaštitni učinak zelenog čaja primarno je registriran u ispitanica koje su unosile niske količine soje i sojinih produkata i obrnuto, zaštitni učinak soje primarno je registriran u skupini ispitanica koje nisu konzumirale zeleni čaj.

Očito kemoprotektivno djelovanje zelenog čaja u nastanku raka dojke nije jedini povoljan učinak konzumiranja čaja.

Ranije opisano pozitivno djelovanje konzumiranja čaja na gustoću kostiju pripisuje se njegovim sastojcima kao sto su fluoridi, flavonoidi i drugi fitoestrogeni. Inhibicija koštane resorpcije može biti također način djelovanja kojim bi svoj učinak na koštani metabolizam ostvarivali polifenoli i tanini.
 

Int J Cancer 2003;106:574-579.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve