Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Žene kojima će se postaviti intrauterini uložak (IUD, spirala) imaju mali rizik od razvoja zdjelične upalne bolesti (PID-pelvic inflammatory disease), neovisno o tome je li prije postavljanja spirale učinjen probir na klamidiju i gonoreju, navodi se u najnovijem istraživanju koje je obuhvatilo gotovo 60,000 žena.

Rezultati su objavljeni u časopisu Obstetrics & Gynecology za prosinac 2012. godine. Carolyn Sufrin, liječnica s Odjela ginekologije, opstetricije i reproduktivnih znanosti Sveučilišta Kalifornija smatra kako bi ovi nalazi trebali uvjeriti liječnike da korištenje IUD nije povezano sa zdjeličnom upalnom bolešću.

Sufrin i suradnici naglašavaju da su intrauterini ulošci među najučinkovitijim i najbolje podnošljivim vrstama ženske kontracepcije. "U SAD njihova je upotreba i dalje ograničena, ponajviše zbog pogrešnog uvjerenja da spirale uzrokuju zdjeličnu upalnu bolest", napisali su. Imajući to na umu, mnogi pružatelji zdravstvenih usluga traže da se žene koje žele postaviti IUD prethodno testiraju na gonoreju i klamidiju. To od pacijentica često zahtijeva dodatni posjet klinici.

Kako bi pobliže istražili moguću povezanost intrauterinog uloška i zdjelične upalne bolesti, dr. Sufrin i kolege oblikovali su retrospektivnu kohortnu studiju u koju su uključili 57,728 žena kojima je IUD postavljen u klinici Kaiser Permanente Northern California od siječnja 2005. do rujna 2009.

Usporedili su učestalost pojave PID u žena koje su prije postavljanja spirale imale probir na klamidiju i gonoreju s onima koje nisu.

Žene su podijeljene u 4 skupine:

  • one koje su testirane na klamidiju i gonoreju na dan postavljanja IUD
  • one koje su bile testirane 1 dan do 8 tjedana prije postavljanja IUD
  • one koje su bile testirane 8 tjedana do 1 godinu prije postavljanja IUD
  • one koje nisu bile testirane unutar jedne godine prije postavljanja IUD.


Autori su izvijestili da 47% žena nije bilo testirano unutar godinu dana prije postavljanja IUD. Gotovo petina žena (19%) bila je testirana na dan postavljanja IUD.

Ukupni rizik za PID među testiranim ženama bio je 0.54% (95% interval pouzdanosti 0.48-0.60%). Rizik je bio najveći kod žena koje su testirane 1-8 dana prije postavljanja IUD (0.99%), ali razlika nije bila statistički značajna (95% interval pouzdanosti 0.82%-1.20%). Nadalje, žene koje nisu bile testirane imale su jednaki rizik kao i testirane žene, neovisno o tome kada je uzet obrisak, a testiranje na klamidiju i gonoreju na dan postavljanja imalo je isti rizik od nastanka PID kao da su bile testirane tijekom ranijih posjeta.

Rezultati su ostali jednaki i nakon prilagodbe za dob i spol te nakon stratifikacije rezultata za žene mlađe od 26 godina i starije od 26 godina.

"Ovi rezultati govore u prilog postupnicima za postavljanje IUD u kojima liječnici testiraju žene na klamidiju i gonoreju temeljem rizičnih faktora na dan postavljanja IUD i imaju mogućnost smanjivanja zapreka upotrebi IUD-a za žene koje trebaju visoko učinkovitu, dugotrajnu, reverzibilnu kontracepciju", ističu autori.

 


Obstet Gynecol. 2012; 120: 1314-1321.

Povezane teme

  Novosti - Sve