Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


Analiza slobodnih DNA fetusa (cell-freeDNA – cfDNA) iz majčine plazme za analizu rizika trisomije 21 i 18 je korisna u općoj populaciji trudnica kao i u visokorizičnim trudnoćama, pokazuju rezultati studije koja je objavljena 27. veljače u New England Journal of Medicine.

American College of Obstetricians and Gynecologists je potvrdio upotrebu cfDNA (isto tako zvanu NIPT – 'neinvazivno prenatalno testiranje', iako se tako opisuje i ultrazvučni pregled) u 2011. godini za visokorizične trudnoće.

Odobrenje je bazirano na prospektivnim studijama žena s visokim rizikom i retrospektivnim studijama s abnormalnim kariotipom u ishodu trudnoće. Svejedno, nije bilo jasno da li test daje slične rezultate u niskorizičnim trudnoćama.

"Postoji vjerojatnost da kod visokorizičnih žena postoji veća razina fetalnih cirkulirajućih DNA zbog još neutvrđenih razloga pa je tako test primjereniji u visokorizičnim trudnoćama", rekla je dr. Diana Bianchi, izvršna direktorica 'Mother Infant Research Institute' i 'Tufts Medical Center', profesorica pedijatrije, ginekologije i opstetricije na 'Tufts University School of Medicine' u Bostonu, Massachusetts.

"Od 2011. godine se postavlja pitanje: da li NIPT koristiti za niskorizične trudnoće u kojima se nalazi 75% kromosomskih abnormalnosti?", rekao je S. Bonnie Liebers, direktor službe u 'Genetic Counseling Services', Schenectady, New York, koji savjetuje kliničare kako koristiti test.

Neki privatni liječnici nude cfDNA analizu svim pacijenticama kao primarni probir. Cijena je oko 1500 $.

"Od kada jer NIPT uveden, paradigma o prenatalnim testovima je prebačena iz medicinskih centara i bolnica u primarnu zdravstvenu zaštitu. Za liječnike i njihovo medicinskom osoblju zahtjevno je objasniti rezultate pacijenticama jer neki od njih nisu baš i jednostavni", rekao je Liebers.

Aktualna studija CARE – 'Comparsion of Aneuploidy Risk Evaluation' je prva "koja uspoređuje standardne biokemijske markere i nuhalni nabor na ultrazvuku s cfDNA testiranjem u općoj populaciji u USA, gdje se koristi više vrsta testova za probir na aneuploidije", objasnila je dr Bianchi.

Istraživači su analizirali 1,914 uzoraka krvi žena (srednja starost 29,6 godina) koje su bile na rutinskom probiru u 21 prenatalnom centru. Cilj je bio izdvojiti lažno-pozitivne rezultate na trisomiju 21 i 18 koristeći cfDNA naprema standardnom probiru gdje se gledao ishod porođaja ili kariotip. Neki testovi su uključivali i trisomiju 13.

 

 

Manje lažno-pozitivnih rezultata


Za trisomiju 21 i 18, stopa lažno-pozitivnih s cfDNA testiranjem je bila značajno manja nego kod standardnog skrininga (0,3% naprema 3,6% za trisomiju 21 [P<.001]; 0,2% naprema 0,6% za trisomiju 18 [P=.03]). CfDNA testovi su otkrili sve aneuploidije: pet slučajeva trisomije 21, dva slučaja trisomije 18 i jedan slučaj trisomije 13, s negativnom prediktivnom vrijednošću od 100% (95% interval pouzdanosti [CI] 99,8% - 100%).

Za trisomiju 21 pozitivna prediktivna vrijednost je bila 45,5% (95% CI, 16,7% - 76,6%) s cfDNA testiranjem naprema 4,2% (95% CI, 0,9% - 11,7%) za standardni probir. Za trisomiju 18 prediktivna vrijednost je bila 40,0% (95% CI, 5,3% - 85,3%) s cfDNA testiranjem naprema 8,3% (95% CI, 0,2% - 38,5%) kod standardnog probira.

Lažno pozitivni rezultati mogu biti posljedica različitih bioloških okolnosti. "Jednoj ženi je poslije porođaja dijagnosticiran karcinom koji je bio pokriven abnormalnom DNA. U jednoj trudnoći je nađena fetalna trisomija 18. Dijete je bilo dobro ali majka je imala mozaik", objasnila je dr Bianchi. Postoji zabrinutost da cfDNA testiranje može poticati prekid trudnoće. Istraživači procjenjuju da, kad bi od svih žena koje imaju cfDNA testiranje na invazivnu dijagnostiku otišle samo one s pozitivnim rezultatima, da bi broj takvih rizičnih postupaka pao za 89%.

"Četiri od pet fetusa s trisomijom 21 se rađa a jedna se trudnoća prekine. Od dva fetusa s trisomijom 18, jedno bude živorođeno i jedno je mrtvorođeno. Fetus s trisomijom 13 umre tijekom trudnoće", rekla je dr Bianchi.

Ograničenje studije se odnosi na nemogućnost određivanja osjetljivosti zbog malog broja detektiranih aneuploidija.

 

 

 

 

 

Probir, ne dijagnoza


U popratnom uvodniku, dr. Michael F. Greene (Department of Obstetrics and Gynecology, Massachusetts General Hospital, Boston) i zamjenica glavnog urednika časopisa Elizabeth Phimister naglašavaju da cfDNA testiranje nije zamjena za dijagnostičke postupke.

"Po saznanjima istraživača, žene koje imaju pozitivne rezultate na cfDNA probiru moraju biti informirane o dijagnostičkim testovima (npr. amniocenteza ili biopsija korionskih resica) kako bi se ustanovilo je li njihova beba jedan od oko 60% fetusa, s lažno pozitivnom dijagnozom trisomije 21 ili 18 u cfDNA probiru", napisali su. Svejedno su dodali "negativan rezultat na cfDNA probiru otklanja potrebu za invazivne testove".

"Studija otvara mogućnosti izbora u prenatalnom skriningu aneuploidija kod niskorizičnih trudnica", rekao je izvršni direktor Ferre Institute inc., Binghamton, New York. Naglašena je važnost uključivanja genetičara u objašnjavanje rezultata cfDNA probira.

 

 

 

 

 


Noninvasive Prenatal DNA Test Okay for Low-Risk Pregnancies. Medscape, 2014.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve