Datum zadnje izmjene: 25. 02. 2024.

Potpomognuta reproduktivna terapija (ART - assisted reproductive therapy) sigurna je u žena s upalnom crijevnom bolešću (IBD), a ishodi su vjerojatno slični u žena s ulceroznim kolitisom i medicinski liječenom Crohnovom bolešću u usporedbi s općom populacijom, sugeriraju rezultati sustavnog pregleda i metaanaliza.

Međutim, stope uspjeha ART-a su niže nakon operacije povezane s Crohnovom bolešću i nakon neuspjele ilealne pouch-analne anastomoze.

"Preporuku za terapiju plodnosti stoga treba odmah započeti kod žena s prethodnom operacijom povezanom s Crohnovom bolešću, a nisu uspjele zatrudnjeti prirodnim putem, a ako je moguće, treba razmotriti odgodu elektivnog formiranja ilealne pouch-analne anastomoze do završetka rađanja", savjetuju znanstvenici u članku u časopisu American Journal of Gastroenterology.

Poznato je da plodnost može biti smanjena u žena s aktivnom upalnom crijevnom bolešću ili ilealno-analnom anastomozom, ali učinkovitost potpomognute reproduktivne terapije kod upalne crijevne bolesti je slabo dokumentirana, primjećuje dr. Robyn Laube, sa Sveučilištem Macquarie u Sydneyu, Australija, i koautorima.

Kako bi istražili, pregledali su 11 studija s ukupno više od 30.000 žena s upalnom crijevnom bolešću i 156.000 kontrola; četiri od ovih studija koje su se sastojale od 250 žena s Crohnovom bolešću, 522 s ulceroznim kolitisom i 53 073 kontrolne skupine bile su uključene u meta-analizu.

U usporedbi s općom populacijom, žene s Crohnovom bolešću (sa i bez prethodne operacije) nisu imale značajnu razliku u stopama trudnoće, ali su imale manje živorođenih po ciklusu potpomognute reproduktivne terapije.

Potpomognuta reproduktivna terapija sigurna u žena s upalnom bolesti crijeva

Stope živorođenih iz postpaka potpomognute reproduktivne terapije nisu smanjene u žena s medicinski vođenom Crohnovom bolešću, ali su bile 49% do 71% niže nakon operacije povezane s Crohnovom bolešću.

Žene s ulceroznim kolitisom nisu imale značajne razlike ni u stopama trudnoće niti u stopama živorođene djece, ali su stope živorođenih smanjene nakon neuspjeha ilealno-analne anastomoze.

Istraživači upozoravaju da je ova analiza "ograničena relativnim nedostatkom objavljenog rada, s nekim studijama koje uključuju podatke koji se preklapaju", a u većini usporedbi meta-analizu su potaknuli podaci iz danskih studija.

"Sve studije uključene u ovaj pregled bile su retrospektivne kohortne dizajne, nesposobne prilagoditi za važne zbunjujuće faktore, uključujući aktivnost bolesti, status pušenja i lijekovi za upalnu crijevnu bolest od kojih potonji mogu biti korisni za ART zbog smanjenog upalnog opterećenja. Također postoji značajna heterogenost među studije u smislu metode potpomognute reproduktivne terapije i prijavljenih ishoda", kažu.

"Osim toga, danske studije primjećuju da se danski pacijenti s upalnom crijevnom bolešću upućuju na ART (koja se javno financira) samo ako je njihova bolest u mirovanju, što može ograničiti generaliziranost njihovih nalaza", dodaju autori.

 

IZVOR: https://bit.ly/3q3Olnn

The American Journal of Gastroenterology

Povezane teme

  Novosti - Sve