Datum zadnje izmjene: 25. 02. 2024.

Antidepresivi su lijekovi prvog izbora u liječenju većine oblika depresije. Pomažu smanjenju intenziteta simptoma i poboljšanju općeg osjećanja.

Ranije se vjerovalo da hormoni trudnoće štite od pojave depresije, dok suvremena istraživanja pokazuju da se depresija javlja kod jedne od 10 žena (10%) tijekom trudnoće ili u poslijeporođajnom razdoblju.

Liječenje depresije tijekom trudnoće vrlo je važno zbog utjecaja depresije i na trudnicu i na dijete – zanemarivanje optimalne prehrane i brige za vlastito zdravlje a time i zdravlje djeteta, gubitak na težini, odavanje prekomjernom pušenju i uzimanju alkohola, te porastu učestalosti spolno prenosivih bolesti.

U liječenju depresije koristi se nekoliko skupina lijekova, od kojih niti jedna skupina nije optimalna. Ipak, sveukupni rizik za nastanak anomalija djeteta ili komplikacija u trudnoći je vrlo nizak. Ranija istraživanja su ukazala da je rizik vraćanja simptoma depresije u slučaju prekida terapije povećan više od pet puta. Otuda je osim psihoterapije tijekom trudnoće važna i primjena antidepresiva.

Pri tome su ipak neki antidepresivi tijekom trudnoće sigurniji od drugih. Najvažnije skupine antidepresiva i predstavnici pojedinih skupina, kao i mogući utjecaji u trudnoći navedeni su u slijedećoj tablici:

Antidepresiv

Rizici

Preporuke

 

 

SSRIs (inhibitori ponovne pohrane serotonina)

Citalopram (Starcitin);

Fluoxetin (Prozac);

Sertralin (Zoloft)

Vrlo rijetko mogućnost postpartalne plućne hipertenzije kod novorođenčeta ako se uzima tijekom 3. trimestra.

Mogu se primjenjivati u trudnoći.

 

Paroxetin (Seroxat)

Srčane anomalije ako se uzima u 1. trimestru.

Izbjegavati u trudnoći!

 

Triciklični antidepresivi

 

Amitriptilin;

Nortriptilin

Rizik malformacija ekstremitate ako se uzimaju u ranoj trudnoći

Mogu se primjenjivati u trudnoći.

 

Inhibitori MAO (monoaminooksidaze)

 

Phenelzine;

Tranilcipromin

Mogu izazvati snažni porast krvnog tlaka i moždani udar

Izbjegavati u trudnoći!

 

Ostali

 

Bupropion (Wellbutrin)

Nisu utvrđeni rizici u trudnoći

Mogu se primjenjivati u trudnoći.

 

Antidepresivi i trudnoća

Nagli prekid uzimanja antidepresiva u trudnoći može izazvati različite simptome kao što su glavobolja, mučnina i povraćanje, vrtoglavica, umor, nesanica, pojačana osjetljivost, razdražljivost, vividni snovi. Otuda je vrlo važno ukoliko patite od depresije, neposredno nakon što se potvrdi trudnoća (ili još u fazi planiranja trudnoće), konzultirati svog psihoterapeuta.

Ponekada se blaži oblici depresije mogu tijekom trudnoće uspješno liječiti individualnom ili grupnom psihoterapijom. S druge strane ukoliko se radi o teškoj depresiji, rizik vraćanja simptoma u slučaju prekida uzimanja antidepresiva daleko premašuje rizike koji bi mogli biti povezani s uzimanjem lijekova u trudnoći.

Odluka o uzimanju ili neuzimanju antidepresiva tijekom trudnoće nije jednostavna. Buduća istraživanja će zasigurno rasvijetliti i neke druge rizike i dobrobiti uzimanja antidepresiva tijekom trudnoće, tako da odluka o uzimanju antidepresiva u trudnoći mora uvijek biti individualna i od slučaja do slučaja.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve