Datum zadnje izmjene: 14. 08. 2023.

Žene s depresijom i tjeskobom tijekom trudnoće mogu imati veću vjerojatnost roditi bebe s promijenjenim razvojem mozga, što bi moglo biti povezano s problemima ponašanja kasnije u djetinjstvu, navodi se u studiji. 

Istraživači su zamolili 101 ženu da popunjavaju upitnike o simptomima depresije i anksioznosti tijekom trećeg trimestra trudnoće. Sveukupno je šest majki imalo simptome većeg depresivnog poremećaja, pet je ispunjavalo kriterije za umjerenu depresiju i 42 je ispunjavalo kriterije za blagu depresiju. Zatim su snimili mozak dojenčadi kad su imali oko mjesec dana. Pronašli su više promjena u strukturi mozga kod beba rođenih od žena koje su imale najmanje umjerenu razinu depresije tijekom trudnoće. 

"Naša studija sugerira da je umjerena razina simptoma depresije i anksioznosti majki tijekom trudnoće bila povezana s varijabilnim izgledom mikrostrukture bijele tvari mozga u prvom mjesecu starosti beba", izjavio je autor Douglas Dean sa Sveučilišta Wisconsin u Madisonu. 

Obrasci su se razlikovali po spolu "što može biti povezano s time što dječaci i djevojčice imaju različite razvojne faze", rekao je Dean. Više od jedne na pet trudnica doživi depresiju i anksioznost, a čvrsti dokazi povezuju ova stanja sa slabijim emocionalnim i bihevioralnim ishodima kod djece, objavili su istraživači na internetu u "JAMA Pediatrics". To se dešava čak i kada simptomi majki nisu teški, napisali su. U sadašnjoj studiji su istraživači otkrili da su majčina depresija i anksioznost povezani s promjenama mikrostrukture bijele tvari u mozgu koja sudjeluje u komunikaciju između različitih regija mozga.

Neliječena depresija tijekom trudnoće je povezana s djecom niske porođajne težine koja imaju veću vjerojatnost boraviti u intenzivnoj njezi nakon rođenja. Trudnice s nekontroliranom depresijom često nemaju pravilnu prehranu ili ne dolaze redovito na prenatalne kontrolne preglede, a u najtežim slučajevima mogu imati veći rizik od samoubojstva. 

Depresija u trudnoći i razvitak bebinog mozga

Studija nija mogela dokazati da li ili kako anksioznost ili depresija tijekom trudnoće izravno utječu na razvoj mozga djeteta ili emocionalni i bihevioralni razvoj. Nije jasno hoće li promjene promatrane za vrijeme skeniranja mozga tijekom djetinjstva i dalje biti prisutne u starijoj dobi djece ili da li liječenje majki od depresije ili anksioznosti može utjecati na razvoj mozga bebe. 

Ipak, rezultati naglašavaju važnost fokusiranja na fizičko i mentalno zdravlje tijekom trudnoće, rekao je David Bridgett, istraživač psiholog na Sveučilištu Northern Illinois u Dekalb, koji nije bio uključen u studiju. Za neke psihoterapija ili savjetovanje mogu biti vrlo učinkoviti u liječenju depresije i anksioznosti, što može pomoći ublažiti bilo kakav rizik za razvoj djeteta", rekao je Bridgett. "Psihoterapija i bihevioralni tretmani za depresiju i anksioznost mogu biti jednako djelotvorni kao lijekovi. Poput mnogih lijekova, antidepresivi se tijekom trudnoće spuštaju u sivu zonu, s nedovoljnim dokazima za štetu ili korist.

Liječnici često prepisuju lijekove kod žena s težim oblikom depresije. Iako postoje podaci koji upućuju na to da neki lijekovi za depresiju i anksioznost mogu biti relativno sigurni za trudnice, postoje i istraživanja koja ukazuju da takvi lijekovi mogu imati utjecaja na razvoj djeteta", dodao je Bridgett.


 

IZVOR: http://bit.ly/2PboV1x
JAMA Pediatrics 2018.

Povezane teme

  Novosti - Sve