Datum zadnje izmjene: 13. 04. 2024.

Žene sa sindromom dugog QT intervala u elektrokardiogramu koje koriste oralne kontraceptive samo s gestagenima bez istodobnih beta-blokatora izložene su povećanom riziku za srčane događaje, ukazuje nova studija. 

Istraživači su analizirali podatke 1,659 žena sa sindromom dugog QT intervala, uključujući 370 žena koje su koristile oralne kontraceptive (22%). Među onima na oralnim kontraceptivima, 212 žena koristile su kombinirane pilule (57%), dok su 77 žena uzimale verziju samo s estrogenom (21%), a 81 žena su uzimale pilule samo s gestagenima (22%). Ukupno je identificiranp  2,027 srčanih događaja među sudionicama studije tijekom kumulativnog praćenja 35,797 pacijent/godina, izvjestili su autori u Heart Rhythm.

Žene koje su uzimale oralne kontraceptive samo s gestagenima i nisu uzimale beta-blokatore imale su 2,8 puta veći rizik za srčane događaje. Međutim, kada su žene na samogestagenskoj kontracepciji uzimale beta-blokatore, bila je značajno manja vjerojatnost da će doživjeti srčani događaj.

"Očekivali smo da će oralni kontraceptivi utjecati na rizik za srčane događaje u žena sa sindromom dugog QT intervala, budući da estrogen, progesteron i testosteron moduliraju kalijev kanal na koji posebno utječu mutacije u sindromu dugog QT intervala", rekao je glavni autor studije dr. Ilan Goldenberg, profesor i direktor Centra za klinička kardiovaskularna istraživanja na Sveučilištu Rochester u New Yorku.

"Nismo očekivali da će samo progestin imati tako izražen negativan učinak jer je utvrđeno da estrogen ima negativniji učinak na životinjskim modelima", rekao je dr. Goldenberg. Rezultati studije sugeriraju da oralni kontraceptivi koji sadrže samo gestagen nisu sigurni u žena sa sindromom dugog QT intervala osim ako se ne daju istodobno s terapijom beta-blokatorima. Također vjerujemo da se žene koje uzimaju oralne kontraceptive bilo koje vrste ne bi trebale davati ženama sa sindromom dugog QT tipa 2 zbog vrlo visokog rizika od aritmičkih događaja u ovoj podskupini. Sudionici studije bili su genotipizirani, a 23% ih je imalo dugi QT tip 2. Među ženama s tipom 2 koje su koristile oralnu samogestagensku kontracepciju, rizik za srčane događaje bio je 8 puta veći bez istodobne terapije beta blokatorima. Žene, koje su koristile oralne kontraceptive koji sadrže samo estrogen bez istodobnih beta blokatora imale su 10 puta povećan rizik za srčane događaje.

Jedno od ograničenja studije je mogućnost da žene s težim sindromom dugog QT intervala imaju veću vjerojatnost da im se propisuju oralni kontraceptivi kako bi se izbjegao rizik od trudnoće. Također je moguće da su žene koje su uzimale beta blokatore bile bolesnije, a da ti lijekovi nisu propisivani posebno za zaštitni učinak protiv srčanih događaja povezanih s oralnim kontraceptivima.

Ipak, rezultati jačaju kliničke preporuke protiv upotrebe oralnih samogestagenskih kontraceptiva u žene koje imaju ili imaju čimbenike rizika za mnoge poremećaje kardiovaskularnih bolesti, što može biti i dijelom posljedica visoke stope tromboze, osteopenije i osteoporoze.

 

SOURCE: https://bit.ly/3AW6BRM

Heart Rhythm

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve