Datum zadnje izmjene: 25. 02. 2024.

Kineska studija ukazuje da je konzumacija alkohola od strane oca povezana s povećanim rizikom za urođena oštećenja ploda, osobito za pojavu rascjepa.

Istraživači su ispitali podatke o 529.090 parova koji su sudjelovali u Nacionalnom projektu prekoncepcijskog  zdravstvenog pregleda u kopnenoj Kini od travnja 2010. do prosinca 2012. koji su sadržavali  podatke o konzumaciji alkohola od strane oba roditelja i ishodu trudnoće. Sveukupno, 155.151 parova (31,2%) prijavilo je konzumaciju alkohola prije začeća među očevima, a 17.491 (3,3%) konzumiranja alkohola među majkama.

Ukupno je rođeno 609 beba s urođenim manama. Rizik za urođene defekte bio je značajno veći (35%) u parova koji su prijavili konzumaciju alkohola po ocu, s najjačom povezanošću za nastanak rascjepa (55%), prema rezultatima objavljenim u znanstvenom glasniku 'JAMA Pediatrics'.

Buduće očeve treba poticati da modificiraju unos alkohola prije začeća kako bi smanjili fetalni rizik, rekao je stariji autor studije dr. Xiaotian Li s Odjela za porodništvo i ginekologiju bolnice Sveučilišta Fudan u Šangaju.

Za potrebe studije, istraživači su definirali konzumaciju alkohola prije začeća kao uzimanje alkohola najmanje jednom tjedno, bez identificiranja određene količine alkohola.

"Očekuje se da postoji različit rizik za urođena oštećenja kod lagane, umjerene i jake konzumacije alkohola, jer alkohol može utjecati na spermu u genetici i epigenetici", rekao je dr. Li. "Potrebna je daljnja studija koja uključuje detaljne informacije o očevom uzimanju alkohola."

U aktualnoj studiji roditelji su prijavili bilo kakve urođene nedostatke 42 dana nakon poroda.

Parovi s i bez očeve konzumacije alkohola formirani su na temelju matične provincije porijekla, majčine konzumacije alkohola, dodataka folne kiseline i pušenja s očeve strane.

Nekoliko drugih vrsta urođenih mana, uključujući urođenu bolest srca, abnormalnosti probavnog trakta i oštećenja neuralne cijevi, bila su vjerojatnija kada su parovi prijavili konzumaciju alkohola po ocu, ali ove razlike nisu bile statistički značajne.

Konzumacija alkohola očeva povezana s rizikom za urođena fetalna oštećenja

"Iako je veza između majčine konzumacije alkohola i urođenih oštećenja temeljito istražena, zagonetka koja stoji iza povezanosti očeve konzumacije alkohola i potomstva i dalje ostaje neriješena", rekao je dr. Thomas Zegkos, kardiolog iz Sveučilišne bolnice AHEPA u Solunu u Grčkoj, koji nije bio uključen u studiju.

Najvjerojatnije objašnjenje je poremećaj epigenetskih mehanizama naslijeđenih spermom uzrokovan etanolom, rekao je dr. Zegkos. Ti se mehanizmi sastoje od abnormalnosti u "Jednostavno, dolazi do nasljednog problematičnog dešifriranja genetskog koda, uzrokovanog alkoholom, što dovodi do nepravilnog razvoja organa", rekao je dr. Zegkos. "Međutim, točan patofiziološki mehanizam zahtijeva daljnje istraživanje."

U međuvremenu, kliničari bi trebali razmotriti davanje istih savjeta i muškarcima i ženama koje pokušavaju zatrudnjeti - suzdržite se od konzumacije alkohola, rekao je dr. Zegkos. Točno razdoblje apstinencije prije začeća još nije jasno.

"To bi trebalo biti najmanje šest mjeseci kako bi se rizik od alkohola smanjio na najmanju moguću mjeru", rekao je dr. Zegkos. "Ako potpuna apstinencija nije izvediva, treba usvojiti strategiju 'što manje to bolje'."

IZVOR: https://bit.ly/3sGewyt JAMA Pediatrics

 

Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve