Datum zadnje izmjene: 01. 11. 2023.

Prema novom istraživanju, žene koje konzumiraju namirnice koje potiču upalu, što se stručno naziva proinflamatorna prehrana, imaju povećani rizik za rak dojke, osobito u premenopauzalnom razdobolju.

Proinflamatorna prehrana podrazumijeva hranu koja pojačava izlučivanje upalnih citokina -  tvari koje posreduju u upalnoj reakciji, i obuhvaća unos crvenog i prerađenog mesa; hranu bogatu masnoćama poput maslaca, margarina i masti za prženje  i slatkiša uključujući šećer, med i hranu bogatu šećerom.

Voće, povrće, mahunarke, čaj i kava imaju potencijalno protuupalna svojstva.. "Upala je jedno od obilježja karcinogeneze. Kronična upala niskog stupnja povezana je s nekoliko karcinoma", objasnila je u svom izlaganju Carlota Castro-Espin, doktorantica na Katalonskom institutu za onkologiju u Kataloniji u Španjolskoj.

"Prehrana doprinosi stanju kronične upale niskog stupnja, ali nije utvrđeno da je bilo koja namirnica, osim alkohola, snažno povezana s rakom dojke", napomenula je.

Kako bi ovu povezanost istražili, autori su proučavali više od 318,000 žena iz Europskog prospektivnog istraživanja raka i prehrane (EPIC) koje su praćene 14 godina, uključujući 13,246 kod kojih je nastao rak dojke.

Dijetalni upalni potencijal definiran je tzv. upalnim učinkom prehrane na temelju izvještaja sudionika o unosu 27 namirnica.

"Većina studija koja istražuju prehranu i rizik za rak dojke fokusirala su se na pojedine hranjive sastojke ili hranu, a ne na cijelu prehranu. Ljudi konzumiraju hranu, a ne hranjive sastojke, pa ispitivanje ukupnih prehrambenih uzoraka, umjesto pojedinačnih komponenata prehrane, može dovesti do točnijih zaključaka prilikom analize povezanosti zdravstveni ishod poput raka dojke ", navode autori. .

Rezultati su pokazali pozitivnu povezanost između upalnog učinka prehrane i rizika za rak dojke.

Prehrana koja potiče upalu povećava rizik za rak dojke

Žene koje su najviše uzimale prehranu koja je je najsnažnije poticala lučenje upalnih citokina (25% ispitanica s vrha krivulje), imale su značajan porast rizika za rak dojke od 12% u usporedbi s onima u donjih 25% ispitanica.

Nakon prilagođavanja za relevantne smetnje, svako povećanje uzimanja proinflamatornih namirnica za jednu standardnu devijaciju povećavalo je rizik za rak dojke za 4%, odnosno za 8% među ženama u premenopauzi.

Povezanost između proinflamatornih dijeta i rizika za rak dojke bila je neovisna o podtipu receptora hormona raka dojke. Nije bilo značajnih interakcija između upalnog učinka prehrane i indeksa tjelesne mase, tjelesne aktivnosti ili konzumacije alkohola.

"Naši rezultati dodaju dokaze o ulozi koju prehrambeni obrasci igraju u prevenciji raka dojke. Uz daljnju potvrdu, ovi bi nalazi mogli pomoći u informiranju o prehrambenim preporukama usmjerenim na smanjenje rizika od raka", rekla je Castro-Espin u priopćenju.

 

SOURCE: https://bit.ly/3w8rA26 American Society for Nutrition.

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve