Datum zadnje izmjene: 24. 07. 2021.

Prema novom istraživanju, žene koje konzumiraju namirnice koje potiču upalu / proinflamatorna prehrana, imaju povećani rizik za rak dojke, osobito u premenopauzalnom razdobolju.

Proinflamatorna prehrana podrazumijeva hranu koja pojačava izlučivanje upalnih citokina -  tvari koje posreduju u upalnoj reakciji, i obuhvaća unos crvenog i prerađenog mesa; hranu bogatu masnoćama poput maslaca, margarina i masti za prženje  i slatkiša uključujući šećer, med i hranu bogatu šećerom. Voće, povrće, mahunarke, čaj i kava imaju potencijalno protuupalna svojstva.. "Upala je jedno od obilježja karcinogeneze. Kronična upala niskog stupnja povezana je s nekoliko karcinoma", objasnila je u svom izlaganju Carlota Castro-Espin, doktorantica na Katalonskom institutu za onkologiju u Kataloniji u Španjolskoj.

"Prehrana doprinosi stanju kronične upale niskog stupnja, ali nije utvrđeno da je bilo koja namirnica, osim alkohola, snažno povezana s rakom dojke", napomenula je.

Kako bi ovu povezanost istražili, autori su proučavali više od 318,000 žena iz Europskog prospektivnog istraživanja raka i prehrane (EPIC) koje su praćene 14 godina, uključujući 13,246 kod kojih je nastao rak dojke.

Dijetalni upalni potencijal definiran je tzv. 'upalnim učinkom prehrane' na temelju izvještaja sudionika o unosu 27 namirnica.

"Većina studija koja istražuju prehranu i rizik za rak dojke fokusirala su se na pojedine hranjive sastojke ili hranu, a ne na cijelu prehranu. Ljudi konzumiraju hranu, a ne hranjive sastojke, pa ispitivanje ukupnih prehrambenih uzoraka, umjesto pojedinačnih komponenata prehrane, može dovesti do točnijih zaključaka prilikom analize povezanosti zdravstveni ishod poput raka dojke ", navode autori. .

Rezultati su pokazali pozitivnu povezanost između upalnog učinka prehrane i rizika za rak dojke.

Prehrana koja potiče upalu povećava rizik za rak dojke

Žene koje su najviše uzimale najupalniju prehranu (gornja kvintila ispitanica), imale su značajan porast rizika za rak dojke od 12% u usporedbi s onima u najnižoj kvintili.

Nakon prilagođavanja za relevantne smetnje, svako povećanje uzimanja proinflamatornih namirnica za jednu standardnu devijaciju povećavalo je rizik za rak dojke za 4%, odnosno za 8% među ženama u premenopauzi.

Povezanost između proinflamatornih dijeta i rizika za rak dojke bila je neovisna o podtipu receptora hormona raka dojke. Nije bilo značajnih interakcija između upalnog učinka prehrane i indeksa tjelesne mase, tjelesne aktivnosti ili konzumacije alkohola.

"Naši rezultati dodaju dokaze o ulozi koju prehrambeni obrasci igraju u prevenciji raka dojke. Uz daljnju potvrdu, ovi bi nalazi mogli pomoći u informiranju o prehrambenim preporukama usmjerenim na smanjenje rizika od raka", rekla je Castro-Espin u priopćenju.

 

SOURCE: https://bit.ly/3w8rA26 American Society for Nutrition, 2021.

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve