Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Žene koje su se zdravije hranile prije pojave raka jajnika imaju nižu stopu smrtnosti od žena s lošijom prehranom, navodi se u novoj studiji. Iznimke su žene s dijabetesom ili velikim opsegom struka koji je često povezan s dijabetesom.

Zdrava prehrana prije dijagnoze raka djeluje na jačanje imunološkog sustava i, posredno, na sposobnost da se bolje reagira na terapiju protiv karcinoma, rekla je Cynthia A. Thomson, glavni autor studije (Health Promotion Sciences, Canyon Ranch Center for Prevention and Health Promotion, University of Arizona,Tucson).

"Zdrave navike se također odražavaju na daljnji život i nakon dijagnoze, što bi moglo utjecati na bolje zdravstveno stanje u širem smislu," izjavila je Thomson za Reuters Health putem e-maila.

Istraživači su uključili 636 slučajeva raka jajnika nastalih između 1993. i 1998. godine, od kojih je 90% bilo invazivih.

Ženama su dani upitnici u sklopu veće studije Women's Health Initiative o prehrambenim i fizičkim navikama koje su imale najmanje godinu dana prije dijagnoze raka.

Indeks zdrave prehrane u ovom istraživanju je postavljen prema 10 prehrambenih komponenti. Više bodova je donosila prehrana s većim unosom povrća i voća, većom raznolikosti u povrću i voću, više cjelovitih žitarica, nižim količinama masti i alkohola i s više vlakana što se sve smatra zdravijim načinom prehrane u odnosu na druge.

Ženama je u prosjeku dijagnosticiran rak jajnika oko 63. godine starosti. Od 17. rujna 2012. 354 žena je umrlo a od njih je 305 umrlo od raka jajnika. Kada su istraživači podijelili žene u tri skupine, ovisno o njihovoj kvaliteti prehrane, one s najzdravijom prehranom su imale 27% manju vjerojatnost da umru od bilo kojeg uzroka nakon dijagnoze raka jajnika od onih u skupini s najlošijom prehranom. Rezultati su objavljeni u JNCL, Journal of National Cancer Institute.

Nađena je slična, ali nešto slabija povezanost između kvalitete prehrane prije dijagnoze i smrti zbog raka jajnika.

"Indeks zdrave prehrane je više bodovao namirnice kao što su povrće i cjelovite žitarice a manje bodova su dobile loše namirnice kao što su šećeri, masna hrana i rafinirane žitarice", rekla je dr Elisa V. Bandera, izvanredni profesor epidemiologije (Rutgers Cancer Institute of New Jersey, New Brunswick).

"Zanimljivo je što je utvrđeno da niti jedna komponenta individualno nije utjecala na smrtnost nego cjelokupna zdrava prehrana", rekla je Bandera, koja nije bila dio nove studije. "Prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama može smanjiti upalu koja je povezana sa smrtnošću od raka jajnika, izjavila je za Reuters Heath putem e-maila. "Takva prehrana je također povezana sa smanjenim rizikom od drugih kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti koje mogu otežati liječenje raka jajnika i povećati smrtnost", rekla je za Reuters Health mailom.

Ovi rezultati su vrlo slični smjernicama i preporukama pacijenticama oboljelim od raka koje preporučuju Američki institut za istraživanje raka i Američko društvo za rak, napisala je u mailu za Reuters Health dr Anne McTiernan (Fred Hutchinson Cancer Research Center,Seattle). "Međutim, podaci o prehrani i načinu života žena s rakom jajnika su još uvijek u fazi promatranja", rekla je McTiernan, koja nije bila uključena u novu studiju. "Konkretna preporuka bi zahtijevala kontrolirano kliničko ispitivanje... prije nego što bi žene s rakom jajnika mogli savjetovati o promjenama svojih životnih stilova kako bi poboljšale svoju prognozu.“

Ne čini se da će žene s dijabetesom i one s opsegom struka veći od 34 centimetara imati istu korist od zdrave prehrane kao i druge žene. Autori studije su u svom izvješću imali na umu da je prethodno istraživanje već povezalo dijabetes s većom smrtnošću od prosjeka kod raka jajnika.

Čini se da redovito vježbanje prije postavljanja dijagnoze ne utječe na vezu između kvalitetne prehrane i preživljenja. Iako su znanstvenici u studiju uključili i ukupan unosa kalorija, nisu ga uključili u preporuke kod raka jajnika. „Postoji vjerojatnost da su žene, koje su imale zdraviju prehranu, također možda imale bolji tretman u liječenju“ navela je Bandera.

"U svakom slučaju" rekla je Thomson, "zdrava prehrana je važna kako bi se smanjio rizik od nastanka raka i poboljšalo preživljavanje nakon liječenja raka.“ Jedan od dva odrasla Amerikanaca će se susresti s nekim oblikom raka u životu pa je zdrava prehrana vrlo važan faktor koji može pomoći u suočavanju s takvim stanjem.

 

Izvor: http://bit.ly/VFCL0c JNCI 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve