Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Žene koje koriste ispiranje rodnice imaju gotovo dvostruki rizik od razvoja raka jajnika, pokazali su rezultati nacionalne studije u SAD-u.

Prethodne studije su povezale ispiranje s gljivičnim infekcijama, upalnim bolestima zdjelice i ektopičnom trudnoćom. Istraživači su također otkrili povezanost između irigacije i rak vrata maternice, smanjenom plodnosti, HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima.

No, nova studija Nacionalnog instituta za zaštitu okoliša i ljudsko zdravlje je prva povezala rak jajnika s postupkom kojeg rutinski prakticiraju milijuni američkih žena.

Joelle Brown, profesor epidemiologije na University of California, San Francisco, je izjavila da ju je uznenadila veza između irigacije s rakom jajnika, iako je znala o drugim zdravstvenim problemima povezanim s ispiranjem vodom.

"Dok većina liječnika i Američko društvo opstetričara i ginekologa preporučuje ženama da se ne ispiru, mnoge žene to dalje rade jer smatraju da ispiranje ima pozitivne zdravstvene beneficije kao što je povećana čistoća", rekla je. Brown nije bila uključena u studiju.

Potrebna je edukacija koja bi potaknula žene da ne rade ispiranje, rekla je.

Procjenjuje se da ima oko 20.000 žena u SAD-u s dijagnozom raka jajnika, a oko 14.500 umre godišnje od te dijagnoze, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Nova online analiza objavljena časopisu "Epidemiology" pokazala je da žene koje koriste ispiranje imaju gotovo dvostruki rizik od razvoja raka jajnika. Studija je uključila više od 41.000 žena širom SAD i u Portoriku od 2003.g. kao dio "Sister Study". Sudionice su imale od 35 do 74 godina, a svaki je imala sestru kojoj je dijagnosticiran rak dojke. Ispitanice nisu imale rak dojke i jajnika kada su upisane u studiji.

Istraživači su našli 154 slučajeva raka jajnika među sudionicama do srpnja 2014.g. Žene koje su navele ispiranje tijekom godine prije ulaska u studiju gotovo su udvostručile rizik od raka jajnika, pokazala je studija.

Veza između irigacije i raka jajnika je bila još jača kad su autori analizirali samo žene koje nisu imale gene za rak dojke u obitelji.

Niti jedna studija prije nije ispitala moguću povezanost između irigacije i raka jajnika, izjavila je glavna autorica Clarice Weinberg u telefonskom razgovoru. Clarice Weinberg je zamjenica načelnika biostatistike i kompjuterske biologije u National Institute of Environmental Health Sciences u Research Triangle Park, North Carolina.

"Postoji niz zdravstvenih razloga zašto ne ispirati, a ja se ne mogu sjetiti niti jednog razloga zašto to činiti", rekla je.

Vagine su same po sebi čiste, a sredstva za čišćenje ili druge tvari koje žene stavljaju unutar rodnice samo ometaju prirodnu ravnotežu. Ispiranje može uzrokovati bujanje štetnih bakterija, dovesti do gljivične infekcije i pogurnuti bakterije dalje u maternicu, jajovode i jajnike, navodi Ured za zdravlje žena u američkom Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi (HHS).

Ipak, četvrtina žena u dobi od 15 i 44 godine koristi ispiranje, navodi HHS.

Brown, vođa studije koja je objavljena 2016. u časopisu PLoS One (http://bit.ly/2ajp52h~~HEAD=pobj) je istraživala koji su razlozi žena za ispiranje vodom te je navela da je dugo bila fascinirana količinom prozvoda za žensku higijenu koji se nalaze na policama trgovina.

"U većini ljekarni možete naići na cijele ormare posvećene vaginalnim šamponima, vaginaletama i gelovima koji bi trebali napraviti miris vagine poput tropskog voća ili keksiju", rekla je.
Žene su se ispirale 1500 godina prije Krista, kada je na egipatskim papirusima pisalo o intravaginalnom čišćenju s češnjakom i vinom za liječenje menstrualnih poremećaja. Amerikanke su se ispirale Lysolom, a neke su stavljale WC dezinficijens za školjku kao kontracepciju.

Majke najčešće nauče svoje kćeri ispiranju, pokazala je studija. Smatraju da je ispiranje nužno za dobru higijenu, pripremu za seks te pranje nakon seksa. Ispiru se i na nagovor svojih muških partnera.

Unatoč medicinskim preporukama, ispiranje ostaje uobičajena praksa, jer žene "vjeruju da proizvodi koje koriste ne bi bili za prodaju ili im majka ne bi preporučila ako nisu sigurni", rekla je Brown.

"U principu, mislim da žene ne shvaćaju da proizvodi za ispiranje nemaju istu vrstu sigurnosnih propisa kao lijekovi", rekla je. "Umjesto toga, proizvodi za ispiranje se smatraju kozmetikom, što znači da US Food and Drug Administration ne zahtijeva da proizvođači testiraju svoje proizvode na sigurnost."

 

IZVOR: http://bit.ly/29UeRFD
Epidemiology 2016.Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve