Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


"Transvaginalni ultrazvuk najbolji je pojedinačni test za potvrdu sumnje na izvanmaterničnu trudnoću", navodi se u radu objavljenom u uglednom časopisu JAMA.

Anamneza i fizikalni pregled sami po sebi nisu dovoljni da bi potvrdili ili isključili izvanmaterničnu trudnoću u žene s bolovima u trbuhu ili vaginalnim krvarenjem u ranoj trudnoći.

"Najvažniji čimbenik u smanjivanju majčinog morbiditeta i mortaliteta povezanih s GEU brza je i točna dijagnoza ovoga stanja", napisao je dr. John R. Crochet iz Centra za reproduktivnu medicinu u Websteru.

Izvanmaternična trudnoća javlja se u 2.6% svih trudnoća. Glavni je uzrok smrti trudnice u prvom tromjesečju te uzrokuje ukupno 6% smrti majke u trudnoći. Manje od polovine žena koje imaju GEU dolazi s karakterističnim simptomima kakvi su trbušni bolovi i vaginalno krvarenje, za koje se uglavnom pretpostavlja da se radi o prijetećem pobačaju.

Cilj istraživanja bio je vrednovati povijest bolesti, fizikalni pregled pacijentice, dostupne laboratorijske testove i ultrazvučni pregled u otkrivanju GEU u žena s abdominalnim bolovima ili vaginalnim krvarenjem u ranoj trudnoći.

Dr. Crochet i kolege pretražili su članke o izvanmaterničnoj trudnoći pisane na engleskom jeziku u bazama MEDLINE i EMBASE od 1965. do 12. mjeseca 2012. godine. Uključeni su članci koji su bili prospektivni, istraživanja obuhvatila najmanje 100 trudnica s abdominalnim bolovima ili vaginalnim krvarenjem i u kojih su postojali podaci o anamnezi, fizikalnom pregledu, laboratorijskim pretragama i ultrazvučnom nalazu prema važećim standardima. To je značilo i izravnu kiruršku vizualizaciju ektopične trudnoće ili klinički nadzor za trudnoću u kojoj se sumnjalo na GEU. Iako je pronađeno 10,890 radova, samo je 14 istraživanja zadovoljilo navedene kriterije, a u njih je bila uključena 12,101 pacijentica.

Transvaginalni ultrazvučni nalaz adneksalne mase uz izostanak potvrde unutarmaternične trudnoće imao je pozitivan omjer vjerojatnosti 111 (95% confidence interval [CI], 12 - 1028; n = 6885). Nasuprot tome, UZV/TVS koji je pokazao normalni adneksalni nalaz bio je povezan s manjom vjerojatnošću GEU (negativni LR [LR−], 0.12; 95% CI, 0.03 - 0.55; n = 6885). LR+ bio je manji od 1.5 za sve sastavnice pacijentičine anamneze.

Nalaz fizikalnog pregleda koji je bio povezan s većom vjerojatnošću GEU bila je osjetljivost pri pomicanju cerviksa (LR+, 4.9; 95% CI, 1.7 - 14; n = 1435), adneksalna masa (LR+, 2.4; 95% CI, 1.6 - 3.7; n=1378) i osjetljivost adneksa na palpaciju (LR+, 1.9; 95% CI, 1.0 - 3.5; n = 1435).

"U postojećim istraživanjima nije utvrđena određena vrijednost serumskog βHCG koja bi bila dijagnostička za GEU“, napisali su.

"Transvaginalni ultrazvučni pregled je najbolji pojedinačni dijagnostički test za ženu u koje se sumnja na GEU. Prisutnost abdominalne boli ili vaginalnog krvarenja u ranoj trudnoći treba nas uputiti na hitni UZV/TVS i određivanje serumskog βHCG-a.“

Zaključili su: "Pacijentice sa znakovima i simptomima prekomjernog gubitka krvi ili hemodinamskog kolapsa trebaju neodgodivu ginekološku intervenciju".

 

JAMA. 2013;309:1722-1729.


 

Povezane teme

  Novosti - Sve