Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.

Tim je proveo retrospektivnu longitudinalnu kohortnu studiju u kojoj su korišteni podaci iz TennCare, Tennessee Medicaid programa za povezivanje podataka, bolničkih i administrativnih podataka svih trudnica upisanih između 2009. i 2011. Osim toga, slučajni uzorak neonatalnog apstinencijskog sindroma slučajeva je potvrđen putem medicinskih zapisa pregleda. Među 112.029 trudnica u skupini, 31.354 (28,0%) su imale propisan najmanje jedan opioidni analgetik tijekom trudnoće od kojih je većina (96,2%) dobila lijek kratkog djelovanja. U usporedbi s drugim ženama, žene koje su uzimale opioidne lijekove su češće bile bijele rase, imale depresiju, anksiozni poremećaj, glavobolju ili migrenu i koštano-mišićne bolesti.

Žene koje su uzimale opioide su također češće od drugih žena koristile duhan te imale propisane SSRI ne više od 30 dana prije poroda (4,3% vs 1,9%; P <.001 za sve razlike). Neonatalni apstinencijski sindrom je dijagnosticiran u 1,086 djece, od kojih je 701 (65%) od majki s najmanje jednim receptom za opioidni analgetik. Djeca s neonatalnim apstinencijskim sindromom su imale veći rizik za nisku porođajnu težinu i prijevremeni porod nego djeca izložena opioidima ili djeca koja nisu bila izložena opioidima. Osim toga, djeca s neonatalnim apstinencijskim sindromom su znatno češće imali respiratorne dijagnoze, poteškoće hranjenja i napadaje (P <.001).

Multivarijatna analiza koja je uključila niz zbunjujućih varijabli je pokazala da je vjerojatnost za neonatalni apstinencijski sindrom neovisno povezana s kumulativnim izloženostima opioida za kratko-djelujući opioidni analgetik, vrstu opioida, broju popušenih cigareta dnevno i korištenje SSRI unutar 30 dana od dana porođaja. "Te veze pružaju uvjerljive dokaze da opioiodni analgetici i istodobna izloženost drugim sredstvima u trudnoći imaju mjerljiv štetan utjecaj na djecu koja onda imaju veću vjerojatnost od drugih da se rode s neonatalnim apstinencijskim sindromom i pratećim komplikacijama." napisali su istraživači.

Napominju da su gotovo sve države u SAD zbog povećane upotrebe opioida, zbog predoziranja do smrti i neonatalnog apstinencijskog sindroma uvele praćenje recepta preko programa za monitoring u cilju smanjenja zlouporabe i smanjenja upotrebe opioidnih analgetika. "Treba unaprijediti državnu politiku u cilju smanjenja korištenja opioida u trudnoći i incidencije neonatalnog apstinencijskog sindroma", napisali su istraživači. "Nadalje, treba poticati razvoj inovativnih strategija koje nastaju u svrhu poboljšanja baze podataka za recepte u svrhu praćenja prometa lijekova koji uključuju predviđanje rizika nepovoljnih ishoda kao što su neonatalni apstinencijski sindrom i predoziranje do smrtnog ishoda. " dodali su.

 

Pediatrics. Objavljeno online, 2015.


Poliklinika Harni

Korištenje opioidnih sredstava protiv bolova uobičajeno je u trudnoći i povezano s neonatalnim opioidnim ovisničkim sindromom, upozoravaju američki znanstvenici koji pozivaju na nove pristupe u propisivanju lijekova. Studija s više od 100.000 trudnoća u Tennesseeju je otkrila da je 30% žena uzelo recept za opioidni analgetik koji je povezan s povećanim rizikom za neonatalni apstinencijski sindrom. Čimbenici povezani s kumulativnom uzimanjem opioida uključuju depresiju, anksioznost, uporabu duhana i korištenje selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI).

"Nastojanja javnog zdravstva trebaju biti usmjerena na ograničavanje neprikladnog korištenja opioidnih analgetika i duhana u trudnoći", kažu znanstvenici, na čelu s Stephenom W. Patrick, doktorom medicine, Monroe Carell Jr Children's Hospital et Vanderbilt, Mildred Stahlman Division of Neonatology, Nashville, Tennessee. "Propisivanje opioida u trudnoći bi trebalo biti učinjeno s oprezom jer može dovesti do značajnih komplikacija za novorođenče."  Istraživanje je objavljeno online, u znanstvenom časopisu „Pediatrics“.

Mjerljiv štetni utjecaj

Povezane teme

  Novosti - Sve