Datum zadnje izmjene: 12. 09. 2021.

Prema sekundarnoj analizi podataka iz velikog kliničkog ispitivanja, iznimno rana nedonoščad izložena opioidima i benzodiazepinima tijekom duljih razdoblja vjerojatnije će imati neželjene ishode od dojenčadi bez takve izloženosti.

"Klinički su ti rezultati važni", rekao je dr. Mihai Puia-Dumitrescu, "kako bi se neposrednim pružateljima usluga pomoglo da prvo odaberu standardizirane nefarmakološke intervencije, poput pravilnog suzbijanja, optimizacije osjetilnih iskustava i poticanja maksimalne roditeljske prisutnosti. "

"Kako se preživljavanje iznimno rane nedonoščadi i novorođenčadi u kritičnom stanju poboljšava", dodao je, "ukupni broj djece s invaliditetom i kompromisom u neurorazvojnom razvoju ne pada kako se moglo očekivati."

Kako bi se utvrdilo kakvu bi ulogu opioidi i benzodiazepini mogli imati tijekom kritičnog razdoblja rasta i razvoja mozga, dr. Puia-Dumitrescu s Medicinskog centra Sveučilišta Washington u Seattleu i kolege ispitali su podatke iz ispitivanja o prijevremenoj neuroprotekciji eritropoetina (PENUT) provedenom između 2013. i 2016.

Znanstvenici su proučavali 936 novorođenčadi iznono rane nedonoščadi s prosječnom gestacijskom dobi od 181 dan, s podacima o neurorazvojnim ishodima dostupnima za 692. Trideset dva posto primalo je opioide (morfij ili fentanil) ili benzodiazepine, a 51% je primalo oba; preostalih 17% nije dobilo niti jedno, izvješćuje tim na JAMA Network Open.

"Dojenčad izložena objema klasama lijekova više od 7 dana imala je veću vjerojatnost da će povećati bolničke morbiditete, produljiti hospitalizacije i sniziti kognitivne, motoričke i jezične rezultate Bayley ljestvice razvoja dojenčadi-treće izdanje (BSID-III) godine korigirane za dob u usporedbi s neizloženom djecom ili dojenčadi izloženom samo opioidima ili benzodiazepinima ", rekla je dr. Puia-Dumitrescu.

Procijenjena prilagođena prosječna duljina boravka u bolnici bila je 1,4 dana dulja za dojenčad koja su primala opioide ili benzodiazepine nego za dojenčad bez izlaganja. Oni koji su bili izloženi oboma ostali su 34,2 dana duže u bolnici.

Za one koji su primali obje klase lijekova, prilagođeni omjer šanse za nekrotizirajući enterokolitis bio je 9,7 i 7,7 za tešku bronhopulmonalnu displaziju.

Međutim, kratka izloženost lijekovima od interesa nije bila povezana s nižim rezultatima BSID III i, rekla je dr. Puia-Dumitrescu, "Ograničavanje farmakoloških intervencija za bolne zahvate i intra/postoperativna razdoblja može biti najsigurnija opcija za ovu ranjivu populaciju. Dugotrajna izloženost kombinaciju opioida i benzodiazepina treba izbjegavati. "

Dodao je: "Postoje situacije u kojima je teško izbjeći izloženost opioidima i/ili benzodiazepinima, pa ih u tim slučajevima treba koristiti oprezno i ​​ograničeno."

Poznati izravni i neizravni štetni učinci takve izloženosti "moraju se uvijek odvagnuti u odnosu na jasne štetne učinke neliječene boli i uznemirenosti na mozak u razvoju. Kliničari moraju nastaviti balansirati rizike i koristi od produljene izloženosti opioidima i benzodiazepinima s bolnim postupcima u ovom slučaju. Naznačene su dugoročne dodatne studije ", rekla je dr. Puia-Dumitrescu.

 

IZVOR: https://bit.ly/3B63Eiw

JAMA Network Open, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve