Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Stručnjaci preporučuju da se porođaj kod kuće planira samo kod niskorizičnih trudnoća, ali to se često ne događa u Sjedinjenim Državama gdje ne postoje formalne smjernice, kažu istraživači. Američki podaci o planiranom porođaju kod kuće od 2016. do 2018.g. pokazuju da je više od 60% trudnoća imalo čimbenike rizika koji bi mogli dovesti do komplikacija i eventualno smrti majke ili novorođenčadi, izvijestili su u 'American Journal of Obstetrics & Gynecology'.

Ovi čimbenici rizika, poput visoke dobi majke ili prethodnog carskog reza, automatski bi bili protiv planiranja porođaja kod kuće u mnogim drugim zemljama, napominju autori. "Ne bismo trebali prihvatiti gubitak bebe koja je mogla biti spašena", rekao je koautor dr. Amos Grunebaum sa Medicinske škole Zucker u Hofstra / Northwell Health u Hempsteadu, New York.

Oko 1 -2% američkih porođaja dovrši se kod kuće. Stopa se smanjila nakon porasta u posljednjih pet godina. Oko 10 puta više novorođenčadi umre kod planiranog porođaja kod kuće nego u bolnici, dodao je Grunebaum. "Osobno sam upoznao mnoge žene koje su izgubile bebu kod planiranih porođaja kod kuće", rekao je on. "Svaki put kad razgovaram s nekom od njih, to je meni osobno poražavajuće."

Studijski tim analizirao je podatke Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku od 88.000 planiranih porođaja u kući u razdoblju od 2016.g. – 2018.g., kako bi utvrdili stanja za koje se zna da povećavaju rizike i za majku i za novorođenče. Otkrili su da je oko 4% rodilja imalo ranije porođaj carskim rezom. Oko 23% majki bilo je starosti 35 ili više godina, a gotovo 5% je bilo starijih od 40 godina. Otprilike svaka peta trudnoća bila je veća od preporučenog razdoblja od 41 tjedna, a gotovo 4% nakon 42 tjedna.

Istraživački tim također je izračunao da je 17% bilo prvorotki, a 7,5% "grande multipara", što znači da je to bio majčin peti ili više porođaj. Oko 13% uključenih majki je bilo pretilo. Mnogi zagovornici planiranog porođaja kod kuće kažu da ih obično biraju žene s niskim rizikom trudnoće, ali rezultati pokazuju da to nije istina, piše istraživački tim.

Većina planiranih porođaja kod kuće u SAD-u ne spadaju u niskorizične

"Američki pristaše porođaja kod kuće kažu da su porođaji niskog rizika sigurni, ali naša studija pokazuje da američki porođaji nisu niskog rizika i stoga nisu sigurni", rekao je Grunebaum. "Ne možete koristiti podatke drugih zemalja da biste rekli da su planirani porođaji kod kuće sigurni jer postoje vrlo jasne smjernice za "klasifikaciju rizika" poroda."

Babice u drugim zemljama, poput Nizozemske i Njemačke, ne dopuštaju pacijenticama s visokim rizioma porođaj kod kuće, rekao je. Smjernice u Sjedinjenim Državama trebale bi utvrditi tko može roditi kod kuće, uključujući prošli carski rez, pretilost, blizance, prvorotkinju, zadak i starije rodilje, dodao je.

Grunebaum je napravio internetsku stranicu babyMed.com kako bi pružio informacije o plodnosti i trudnoći. Sadrži podatke o porođaju kod kuće, objašnjava faktore rizika i ishode, a sadrži i kviz za provjeru znanja o porođaju kod kuće.

"Poznato je da se smrtnost majki i fetusa tijekom godina smanjivala zahvaljujući hospitalizaciji. Porađati u kući kući znači vratiti se u period prije 50-60 godina", rekla je dr. Cristina Rossi iz Ospedale della Murgia u Bariju, Italija, koja nije bila uključena u studiju.

Općenito, u slučajevima komplikacija, rodilje u bolnici imaju veću vjerojatnost za medicinske intervencije, praćenje fetusa i brzi porođaj, rekla je. Primjerice, komplikacija poput abrupcije placente mora se riješiti u roku od 10 minuta nakon dijagnoze, dodala je. Vrijeme transporta od kuće do bolnice moglo bi uzrokovati probleme, a rizik od infekcije i neonatalne sepse niži je u bolnicama, dodao je Rossi.

"Nema potrebe za porođajem kod kuće", rekla je Rossi. "Čak i u slučajevima izuzetno niskog rizika, tretman u bolnici je zasigurno prikladniji od tretmana kod kuće."

 

IZVOR: https://bit.ly/35xAFnt

Am J Obstet Gynecol 2019.

Poveznice

porođaj kod kuće

Povezane teme

  Novosti - Sve