Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Preporuke Američkog društva opstetričara i ginekologa (ACOG) objavljene u izdanju za kolovoz u Obstetrics & Gynecology imaju za cilj informirati trudnice koje planiraju roditi kod kuće o mogućim rizicima. Ovo su redividirane preporuke ACOG-a o porođajima kod kuće iz 2011. godine. "Iako ACOG smatra da su bolnice i akreditirani centri za porođaje najsigurnija mjesta za porođaje, svaka žena ima pravo na odluku o porođaju", navodi se u preporukama. Premda je apsolutni rizik kod planiranog porođaja kod kuće povezan s manjim brojem porođajnih intervencija, također je povezan s više nego dvostrukim rizikom perinatalne smrti i tri puta većim rizikom za neonatalne konvulzije ili neurološke disfunkcije, navodi se u ACOG preporukama. 

Nedavne studije su navele rizike na 1,000 rođenih. Stopa neonatalnih konvulzija je 0.58 za porođaje kod kuće naprama 0.,22 kod bolničkih porođaja. Za perinatalni i neonatalni mortalitet, stopa je 3.9 naprama 1.8 .Osim toga, stopa ozbiljnih neuroloških disfunkcija je 0,86 za porođaje kod kuće i 0.22 kod bolničkih porođaja. Što se tiče Apgar bodova manjih od 7 na 5 minuta, stopa kod porođaja kod kuće je 24.2 naprama 11.7 za porođaje u bolnici. 

ACOG-a redividirane preporuke donose:

  • Pružatelji zdravstvenih usluga trebaju naglasiti ženama koje planiraju porođaje kod kuće da imaju više nego dvostruko veći rizik za perinatalni mortalitet (od jedan do dva na 1,000 porođaja) i trostruko veći rizik za neonatalne konvulzije ili teške neurološke disfunkcije (0.4 – 0.6 na 1,000 rođenih).
  • ACOG preporučuje da samo pomno odabrane majke s niskim rizikom rađaju kod kuće. Kriteriji za odabir treba uključivati odsustvo ikakve bolesti majke, jednoplodnu trudnoću, stav fetusa glavom, gestacijsku dob veću od 36 – 37. i manje od 41 – 42. tjedna trudnoće i spontani ili ambulantno-inducirani porođaj.
  • Loš položaj fetusa, multiple trudnoće ili raniji porođaj carskim rezom su apsolutne kontraindikacije za planirani porođaj izvan bolnice.
  • Početku porođaja trebali biti nazočna ovlaštena medicinska sestra-primalja, ovlaštena primalja.
  • Medicinsko osoblje koje sudjeluje u porođaju kod kuće treba imati direktan pristup konzultacijama u institucijama te pristup sigurnom i pravovremenom transportu trudne majke do obližnje bolnice u slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći.


"Opstetričari ginekolozi navode da žene koje žele porođaje kod kuće imaju različite razloge za to", napisao je u ACOG izjavi Dr. Joseph R. Wax, ginekolog u Portlandu, prvi autor ACOG preporuka. "Naš cilj je da im pojasnimo rizike pružajući informacije kako bi im pomogli doći do medicinski ispravne odluke."  Prema priopćenju, svake godine oko 35,000 poroda u SAD (0.9%) se obavi kod kuće, a oko 25% njih je neplanirano ili bez nadzora. Bez pripreme za profesionalnu skrb tijekom poroda, kućni porođaji su povezani s višim stopama perinatalnog i neonatalnog mortaliteta. 

Revidirane preporuke ACOG-a za planirani porođaj kod kuće

Pozitivna strana je što su planirani izvanbolnički porođaji povezani s manjom stopom indukcije, regionalne analgezije, praćenjem fetalnih otkucaja srca, epiziotomije i operativnih vaginalnih ili carskim rezom dovršenih porođaja. Na 1,000 rođenih, na primjer, istraživanje 2015. godine je navelo 247 porođaja carskim rezom u bolnici napramas 53 kod porođaja kod kuće, navodi se u ACOG preporukama. Indukcija je bilo 304 naprama 48. Porođaji kod kuće imaju također manje laceracija i infekcija kod majki. 

Dr. Wax i koautori su naveli da veći udio majki koji planiraju porođaje kod kuće su žene koje su već rodile, a višerotke imaju znatno manju vjerojatnost da će imati opstetričku intervenciju, povećani morbiditet majki te neonatalni morbiditet i mortalitet, neovisno o tome gdje rađaju svoje bebe. 

Autori upozoravaju da izvještaj o niskim perinatalnim i neonatalnim stopama mortaliteta za planirane porođaje kod kuće iz drugih zemalja s visoko integriranim zdravstvenim sustavima i utvrđenim podrškama i prijevoznim sredstavima ne može biti primjenjiv na Sjedinjene Američke Države.


Obstet Gynecol. 2016;128:420-421

 


Dr Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve