Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Na temelju ažuriranih dokaza, Američka radna skupina za preventivne usluge (USPSTF) ponovila je svoju preporuku iz 2008. godine protiv probira na asimptomatsku bakterijsku vaginozu kod trudnica koje nemaju povećani rizik za prijevremeni porođaj.

"Radna skupina i dalje ne preporučuje preventivni probir na bakterijsku vaginozu (BV) u trudnica koje nemaju povećani rizik za prijevremeni porođaj, jer to ne pomaže u prevenciji prijevremenog porođaja", napisala je za Reuters Health u e-mailu članica USPSTF dr. Melissa Simon iz Feinberške škole sa Sveučilišta Northwestern medicine iz Chicaga,. "Kod žena koje su izložene povećanom riziku za BV, nejasno je može li probir na BV pomoći u sprječavanju prijevremenog porođaja. Radna skupina poziva na dodatna istraživanja kako bi ove žene ostale zdrave."

Doktorica Simon i kolege iz radne skupine temelje ažurirane preporuke na izvješću temeljenom na dokazima koje je pripremila dr. Leila C. Kahwati sa Međunarodnog sveučilišta RTI North Carolina u Chapel Hillu.

Većina studija uključenih u izvješćima temeljenim na dokazima (25/44) procijenila je točnost probirnih testova i otkrila je širok raspon točnosti, s osjetljivošću koja se kreće od 36% do 100%, a specifičnost se kreće od 49% do 100%.

"Iznenadili smo se tako malom broju istraživanja točnosti probirnih testova za trudnice", napisala je dr. Kahwati u e-mailu agenciji Reuters Health. "Od 25 studija koje smo našli da su procijenili točnost probirnih testova za identifikaciju bakterijske vaginoze, samo su dva provedena među trudnicama. Nadalje, većina studija nije bila usmjerena isključivo na asimptomatske osobe."

U studijama s općim opstetričkim populacijama nije bilo značajne povezanosti između liječenja BV i spontanog porođaja prije 37 tjedana ili bilo kakvog porođaja prije 37 tjedana.

Pet studija na ženama s prijevremenim porođajem dalo je nedosljedne rezultate. Tri su pokazale značajan učinak liječenja BV, a dvije nisu pokazale značajniji učinak.

"Bilo je iznenađujuće da je samo pet studija ocijenilo ovu podskupinu", rekla je dr. Kahwati. "Pregledali smo mnoge čimbenike koji bi mogli objasniti nedosljednost u nalazima (ispitivanje populacije, liječenje itd.), ali nije postojalo jasno objašnjenje za nedosljedne nalaze."

USPSTF ne preporučuje probir bakterijske vaginoze svim trudnicama

 Čini se da su štetni događaji kod majke povezani s liječenjem rijetki, ali postojali su neuvjerljivi dokazi o štetnosti prema plodu zbog izlaganja metronidazolu u maternici koji se koristi za liječenje bakterijske vaginoze.

"Dodatna su istraživanja bila najkorisnija za razjašnjenje učinkovitosti liječenja trudnica s prethodnom anamnezom prijevremenog porođaja, jer je trenutna studija nedosljedna", rekla je dr. Kahwati. "Naša je studija bila usmjerena na pregled dokaza za probir i liječenje asimptomatskih

trudnica; nalazi nisu generalizirani za žene koje imaju simptome bakterijske vaginoze, na primjer, vaginalni iscjedak ili loš miris."

"Iako radna skupina ne preporučuje probir kod osoba koje nisu izložene povećanom riziku bez znakova ili simptoma, ohrabrujemo kliničare da razgovaraju sa svojim pacijenticama o njihovim faktorima rizika i bilo kakvim problemima koje možda imaju", rekla je dr. Simon. "Dok ne bude dostupno više dokaza o probiru na BV kod trudnica s povećanim rizikom za prijevremeni porođaj, kliničari mogu nastaviti voditi trudnoću koristeći svoju prosudbu na temelju individualnog pristupa pacijenticama."

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2VdxTQn JAMA 2020.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve