Datum zadnje izmjene: 01. 01. 2020.

Tradicionalno, planiranje obitelji i programi prekoncepcijske pripreme, istraživanja i kliničke smjernice usmjerena su gotovo isključivo na žene. Međutim, rastuća je spoznaja o potrebi ne zanemarivanja ili previđanja muških reproduktivnih zdravstvenih potreba. Muško reproduktivno zdravlje potrebno je osigurati prije trudnoće jer se učinku zdravstvenog statusa muškog partnera na začeće i ishod trudnoće općenito pridaje malo pažnje sve dok ne nastane problem neplodnosti.

Novija istraživanja ukazuju da se prosječan broj spermija u ejakulatu u proteklih pola stoljeća smanjio za gotovo 50%, a dodatno zabrinjava činjenica da je u ionako brojčano oslabljenom ejakulatu sve više slabije ili nepokretnih kao i morfološki nenormalnih spermija. Opadanje ukupnog broja spermija u ejakulatu, broja pokretnih spermija te morfološki normalnih spermija na godišnjoj razini iznosi:

 • koncentracije spermija 2,6%
 • postotka pokretnih spermija 0,3%
 • postotak morfološki normalnih spermija 0,7%


Kada razmišljamo o skrbi i savjetovanju za muškarce prije trudnoće, ciljevi su u mnogočemu doista slični onima u žena. Opći cilj projekta je osigurati optimalne i pozitivne rezultate reproduktivnog i seksualnog ponašanja, a umanjiti potencijalne negativne posljedice nezdravog načina života i nezaštićenog seksa. Postoje tri glavna područja koja treba promišljati kada je u pitanju brige o muškom reproduktivnom zdravlju.

 

Utjecaj na plodnost i začeće

Kada govorimo o plodnosti i začeću u cjelini, razmišljamo o faktorima koji mogu utjecati na kvalitetu sperme, količinu, koncentraciju i pokretljivost spermatozoida. Postoje razne supstance, anatomske varijacije, ponašanja, te čimbenici okoliša koji mogu utjecati na sposobnost muškarca da doprinese uspješnom začeću i trudnoći:

 • Određene zdravstvena i kirurška stanja, kao što su stanja testisa (npr varicocele, povijest traume testisa, nespušteni testisi, hipogonadizam), dijabetes i poremećaji erekcije mogu utjecati na plodnost u određenoj mjeri.
 • Brojni lijekovi (npr, nifedipin, spironolakton, steroidi, testosteron, kolhicin, selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, cimetidin, tetraciklini) mogu mijenjati hipotalamus-hipofiza-gonadalnu os, a mogu smanjiti muški libido, utječu na funkciju erekcije, te imaju toksične učinke na sperma.
 • Duhan, alkohol i neki lijekovi, kao što su marihuana i kokain mogu utjecati na spermatogenezu.
 • Izlaganje opasnostima za okoliš, kao što su radijacija, toplina, zagađivači, olovo, živa i druge profesionalne kemikalija, pokazalo se da utječu na kvalitetu sperme.
 • Hobiji vezani uz kemikalije povezane s obradom drveta, slikarstvom, keramikom, izradom vitraja i čišćenjem oružja mogu utjecati na proizvodnju sperme.
 • Pokazano je da stres negativno utječe morfologija i koncentraciju spermija.
 • Pretilost - prema nekim istraživanjima, svakih 10 kg iznad idealne težine može dovesti do 10% porasta izgleda neplodnosti.
 • Neke genetske bolesti (npr, cistična fibroza, Klinefelter-ov sindrom, bolest policističnih bubrega), mogu smanjiti plodnost i kvalitetu spermija.
Prekoncepcijska obrada muškaraca

Utjecaj na trudnoću ili majčino zdravlje

Način života - lifestyle faktori mogu utjecati na ženskog partnera i trudnoću. Prije svega, radi se o pušenju, koji izlaže trudnice pasivnom pušenju i potencijalno ima negativne učinke na fetus. Ostala pitanja uključuju spolno prenosive infekcije i HIV, što može značajno pridonijeti morbiditetu majke i fetusa, ponekad čak i smrtnosti.

Rastuća je i količina literature koja pokazuje da uključenost očeva tijekom trudnoće i poroda može imati pozitivan učinak na zdravstvene rezultate ne samo muškara, nego i njegove partnerice i njihove djece. Također treba spomenuti pitanje nasilja u partnerskom odnosu i prisilnog spolnog odnosa, čije negativne posljedice mogu imati utjecaj na tijek trudnoće i na majku.

 

Utjecaj na fetus

Postoje dodatni faktori sa strane oca za koje je pokazan učinak na fetus. Govorimo o etničkim genetskim uvjetima, kao što su Tay-Sachs bolest kod osoba s Ashkenazi židovskim pretcima i anemija srpastih stanica u Afroamerikanaca. Treba raspraviti i ponuditi probir za ova stanja, a ako se ukaže potreba treba provjeriti i majčinske faktore.

Nedavna istraživanja pokazuju povezanost između starije dobi oca i stanja kao što su autizam, shizofrenija, i drugi mentalni zdravstveni problemi. Utvrđena je dva puta veća vjerojatnost shizofrenije u potomstvu ako je otac, u vrijeme začeća, bio je stariji od 45 godina, i tri puta veći rizik ako je otac bio stariji od 50 godina. Slično tome, utvrđeno je da je dijagnoza autizma u potomstvu gotovo šest puta veća ako je otac bio stariji od 40 godina.

 

Preporuke

Sve u svemu, muško reproduktivno zdravlje i prekoncepcijska obrada su vrlo važni, a to je nešto što bi trebalo biti sastavni dio svakog pregleda muškarca. Moramo procijeniti razumijevanje čovjeka, kao i ciljeve i namjere u vezi razmnožavanja. Ukoliko muškarac želi ostvariti trudnoću sa svojom partnericom, moramo razgovarati o lijekovima, stanjima i aktivnostima koji mogu utjecati na njegovu plodnost ili trudnoću. Moramo provesti klinički pregled, u potrazi za nekim od znakova i simptoma stanja koja mogu utjecati na plodnost; raspraviti o sigurnom seksu i strategiji sprječavanja trudnoće; procjenu obiteljske povijesti i genetičku podložnost; procijeniti socijalnu povijest i način života, uključujući i pušenje, ovisnost, siguran seks i pitanja u ponašanju; i ne zaboraviti važnost procjene profesionalnih rizika i izloženosti kemikalijama na poslu ili hobijima.

Kako bi se spriječile spolno prenosive infekcije, treba obaviti probir na temelju smjernica utemeljenih na medicinksim dokazima. U svim dobnim skupinama, treba uzeti u obzir selekciju i savjetovanje o nasilju u partnerskom odnosu i sprječavanju prisilnog odnosa, uključujući i promicanje poštovanja i suglasnost sa seksualnim odnosom.

Prekoncepcijska obrada muškaraca

Kako poboljšati spermiogram?

Aminokiseline

Arginin je neesencijalna aminokiselina koja je neophodna za stvaranje zdravih spermija. Kako fiziološka produkcija arginina opada s godinama, ovaj suplement je nužan pogotovo kod starijih pacijenata.
Koenzim Q10 pomaže u povećanju broja i pokretljivosti spermija
L-karnitin, neophodan je za normalnu funkciju spermija


Minerali 

Selen je dobar kod povećanja spermalne pokretljivosti. Približno 50 % selena se kod muškaraca nalazi u testisima i sjemenskim kanalićima, tako da muškarci gube selen kroz spermalnu tekućinu, pa je suplementacija neophodna.
Cink služi u održavanju zdravlja muškog reproduktivnog sustava a stimulira i produkciju spermija te održavanje volumena sjemenske tekućine. Neophodan je i za normalno stvaranje testosterona. Nedostatak cinka povezuje se sa brojnim seksualnim problemima, uključujući i pojavu abnormalnosti spermija te bolesti prostate.
Mangan: nedostatak ovog minerala dovodi do neadekvatne sinteze muških spolnih hormona, testikularne degeneracije, gubitka libida i steriliteta.
 

Vitaminski nadomjesci 

Folna kiselina: nužna je za stvaranje spermija, održavanje njihovog broja i pokretljivosti a nedostatak dovodi do morfoloških abnormalnosti spermija.
Vitamin B12: nedostatak vitamina B 12 dovodi do slabije pokretljivosti spermija i smanjenja njihovog broja. Kako je nedostatak ovog vitamina vrlo čest potrebna je adekvatna suplementacija.
Vitamin B6: zajedno sa cinkom sudjeluje u stvaranju muških spolnih hormona. Pojedine studije ukazuju da njegov nedostatak može dovesti do neplodnosti
Vitamin E i vitamin C: svojim antioksidativnim učinkom (smanjenje broja molekula slobodnih radikala koji mogu ošetiti spermij) podržavaju opće zdravlje spermalne stanice.

 

Visoko-nezasićene masne kiseline

Omega masne kiseline: omega 3 masne kiseline koje pronalazimo u ribljem ulju i ulju sjemenki lana te omega 6 masne kiseline (ulje noćurka, ulje boražine) poboljšavaju fluiditet membrane spermija i mušku plodnost
 

Ostale tvari: 

Astragalus: stimulira efekt stvaranja spermija i poboljšava pokretljivost spermija
Ginseng (Panax ginseng): povećava razinu testosterona, količinu i kvalitetu spermija.

 Dr. Vesna Harni

Povezane teme