Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Žene ne bi trebale raditi probir na karcinom jajnika ako nemaju znakove ili simptome bolesti jer to ne poboljšava preživljavanje, a može nepotrebno izložiti žene kirurškim komplikacijama. Ovo je konačna objava tvrtke US Preventive Services Task Force (USPSTF) koja je objavljena na internetu u JAMA. U smjernicama klase D protiv probira na karcinom jajnika USPSTF navodi da trenutni testovi ne identificiraju precizno ima li žena ili ne karcinom jajnika.

Lažno pozitivni rezultat može dovesti do operativnog odstranjenja jednog ili oba jajnika bez bolesti. Preporuke se ne odnose na žene koje imaju visoki rizik od razvoja raka jajnika, poput onih koji nose mutacije BRCA gena.

Ova konačna izjava o probiru raka jajnika potvrđuje nacrt verzije smjernica objavljenih u srpnju 2017., koje su objavljene u Medscape Medical News. Preporuka protiv rutinskog probira također podražava preporuke prethodnih smjernica objavljenih u 2012. i 2004. godini, koje su tvrdile da potencijalne štete za otkrivanje raka jajnika nadmašuju potencijalnu korist.

"Dokazi pokazuju da sadašnje metode probira ne smanjuju mortalitet žena od karcinoma jajnika i da probir može dovesti do nepotrebne operacije kod žena bez raka", izjavio je član USPSTF-a Michael J. Barry, doktor medicine, General Hospital Massachusetts, Boston. Koautorica Chien-Wen Tseng, MD, MPH, Hawaii Medical Service Association Endowed Chair u Health Services and Quality Research, koja je također bila u radnoj skupini, pozvala je na daljnja istraživanja kako bi se pronašle bolje metode probira u cilju "smanjenja broja žena koje umiru od raka jajnika."

"Rak jajnika je razorna bolest, a mi nemamo dobar način u identificikaciji žena s rakom jajnika koji bi dovoljno rano otkrio bolest da se učinkovito liječi", dodala je.

Dr. Stephanie V. Blank, profesorica ginekološke onkologije, Medicinska škola Icahn na Mount Sinai, New York, koja nije bila uključena u izradu preporuka, se složila da ne postoje učinkovite pretrage za tu bolest. "U općoj populaciji je rak jajnika relativno rijetka bolest, a specifičnost naših sadašnjih testova nije prihvatljiva", rekla je u priopćenju. "Lažnopozitivni rezultati probira raka jajnika mogu dovesti do neindiciranih operacija. "

Međutim, u povezanom tekstu u JAMA Internal Medicine, Steven A. Narod, Institut za ženske institut za žene, Bolnica ženske bolnice u Torontu, Kanada, tvrdi da "ne bismo trebali potpuno odustati od probira na karcinom jajnika". On ukazuje na nedavna istraživanja koja pokazuju da većina visokorizičnih seroznih karcinom jajnika potječu iz jajovoda, a nastojanje da se dijagnosticira rak u fazi I i II se temelji na lažnoj pretpostavci da je stadij raka glavni prediktor preživljavanja.

Narod zaključuje: "Probir na karcinom jajnika nije još adekvatan, ali postoje razlozi zašto bismo trebali nastaviti potragu". U uredništvu JAMA-e, dr. Karen H. Lu, Odjel za ginekološku onkologiju, University of Texas, MD Anderson Cancer Center, Houston, podražava poziv na učinkovitije strategije probira, ali i potiče razvoj komplementarnih preventivnih programa.

Napisala je: "Proširivanjem strategije koja bi uključila moguće modele rizika i genetsko testiranje, mogućnosti prevencije i učinkovito rano otkrivanje bi pomogli u smanjenju incidencije i visokog mortaliteta povezanog s rakom jajnika".

 

Preporuke na temelju sustavnog pregleda

Da bi ažurirala verzija UPSTF preporuka za probir karcinoma jajnika iz 2012. godine, radna je skupina provela sustavni pregled dostupnih dokaza, pretražujući baze podataka MEDLINE, PubMed i Cochrane Collaborative Collaboration Registry of Controlled Trials za studije između 2003. i 2017. godine.

U analizu su uključena četiri ispitivanja. Tri studije, koje su uključile ukupno 293.038 žena, su ispitivale mortalitet raka jajnika; preostala studija koja je uključila 549 žena je ispitivala psihološke ishode. Unatoč uključivanju nekoliko dijagnostičkih metoda u probir, uključujući transvaginalni ultrazvuk sa ili bez tumorskog markera 125, niti jedna studija nije pokazala da je probir bio povezan s značajnom razlikom u mortalitetu karcinoma jajnika.

U dvije od tri studije je kod 1% do 3% žena čiji su rezultati probira doveli do operacije zbog sumnje na raka jajnika utvrđeno da nema bolesti. Velike komplikacije su se dogodile u 3% do 15% postupaka. 
Postojala je mala veza između probira i psiholoških ishoda, iako su u jednoj od studija ponavljani ultrazvučni pregledi i testovi povećali rizik za psihički morbiditet.

 

JAMA. Objavljeno online, 2018.
 

Povezane teme

  Novosti - Sve