Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Djevojčice koje počinju menstruirati prije 12. godine života mogu imati veći rizik za srčane bolesti i moždani udar kasnije u životu od svojih vršnjakinja koje kasnije prolaze kroz pubertet, sugerira studija u Velikoj Britaniji.

Za potrebe studije su istraživači analizirali podatke od više od 500.000 sredovječnih odraslih osoba koje nisu imale povijest bolesti srca, uključujući više od 267.000 žena. Istraživači su pratili polovicu sudionika najmanje sedam godina, a tijekom tog vremena oko 9.000 muškaraca i žena je razvilo srčanu bolest ili doživjelo srčani udar ili moždani udar.

Žene su obično počele menstruirati kad su imale 13 godina. Ukoliko je prva menstruacija nastupila prije dobi od 12 godina, žene su imale 10% veću vjerojatnost da razviju kardiovaskularnu bolest nego kada su počele s menstruacijom u dobi od 13 godina ili starije, pokazalo je istraživanje.

Pretilost bi mogla objasniti neke od ovih veza, izjavio je koautor studije Sanne Peters s George Instituta za globalno zdravlje na Sveučilištu Oxford u Velikoj Britaniji. Prethodne studije su povezale rani pubertet s pretilosti kod djece i odraslih, piše Peters putem e-pošte.

"Međutim, nema izravne veze", izjavio je Peters. "Naši nalazi pokazuju da se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti povećava i za žene normalne tjelesne težine i za žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili koje su pretile, što ukazuje da je potrebno više istraživanja kako bi se razumjela povezanost između ranog prvog menstrualnog ciklusa i većeg rizika od bolesti srca i moždanog udara kasnije u životu. "

Čini se da i drugi faktori reproduktivnog zdravlja utječu na rizik od srčanih bolesti kod žena, objavili su istraživači 15. siječnja u časopisu Heart.

Žene koje su ušle rano u menopauzu, prije 47 godina, imale su 33% veću vjerojatnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti i 42% veću vjerojatnost za moždani udar nego žene kod kojih je menopauza kasnije nastupila, pokazalo je istraživanje.

Povijest pobačaja također je bila povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pri čemu je svaki pobačaj bio povezan s porastom vjerojatnosti za srčane probleme od 6%.

U slučaju mrtvorođene bebe, žene su imale 22% veću vjerojatnost da razviju kardiovaskularnu bolest i 44% veću vjerojatnost za moždani udar nego žene koje nisu prolazile kroz to.

Osim toga, one koje su imale histerektomiju su imale 12% veću vjerojatnost za kardiovaskularnu bolest, a povećani rizik je bio čak i veći kod žena koje su osim maternice uklonile svoje jajnike.

Studija nije bila kontrolirani pokus koji bi dokazao da li ili kako vrijeme puberteta može izravno utjecati na rizik za kardiovaskularne bolesti, srčani udar ili moždani udar nekoliko desetljeća kasnije.

Čak i ovako, rezultati pridonose dokazima koji povezuju ranije sazrijevanje s pretilošću, visokim krvnim tlakom i drugim čimbenicima rizika za kardiovaskularne bolesti, rekla je Jane Mendle, istraživač za ljudski razvoj na Sveučilištu Cornell u Ithaca, New York, koja nije bila uključena u studiju.

"Rani pubertet korelira s mnogim rizicima i iskustvima koja su neovisno važna za zdravlje kardiovaskularnog sustava - poput pretilosti, pušenja, socioekonomskog statusa i višeg životnog stresa", izjavila je Mendle e-mailom. "Kombinacija ovih čimbenika objašnjava zašto je rani razvoj povezan sa zdravljem srca".

 

IZVOR: http://bit.ly/2ENG9Ns
Heart 2018.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
 

  Novosti - Sve