Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.


Prenatalna izloženost prometnom zagađenju zraka povećava rizik za bolesti dišnog sustava kod inače zdrave djece, navodi se u novom izvješću objavljenom na internetu u unanstvenom časopisu "Thorax". U populacijskoj kohortnog studiji majki i djece rađenoj u nekoliko zemljopisnih područja u Španjolskoj, djeca izložena benzenu i dušikovom dioksidu tijekom drugog tromjesečja trudnoće pokazala su značajno smanjenje plućne funkcije na spirometriji u predškolskoj dobi. Isto tako, rizik za lošiju funkciju pluća se povećao uz veću koncentraciju zagađivača, objavili su Eva Moralesa, dr.med, i kolege iz Centra za epidemiološko istraživanje okoliša, Barcelona, Katalonija, Španjolska.

Rezultati su bili u skladu s prethodnim izvješćima koja su uočila povezanost između majčine izloženosti zagađenom zraku i i funkcije pluća dojenčadi. Pokazali su da izloženost zraku zagađenom od prometa tijekom prenatalnog razdoblja može loše utjecati na razvoj pluća, navode autori. U studiju je uključeno 620 djece (prosječne dobi od 4,5 godina) koja su sudjelovala u studiji "Infancia y Medio Ambiente" koja je rađena u skupinama po rođenju i mjestu stanovanja u Španjolskoj, a koja ima za cilj proučavanje uloge onečišćenja okoliša u zraku, vodu i prehrani tijekom trudnoće i ranog djetinjstva u odnos na rast i razvoju djeteta. Ispitivali su povezanost između izloženosti zagađivačima tijekom prenatalnog razdoblja i funkcije pluća u predškolskoj dobi. Spirometriju je provodila educirana medicinska sestra. Nakon prilagodbe za više čimbenika, uključujući i mjesto stanovanja te druge čimbenike koji bi mogli imati povezanost s razinama onečišćujućih tvari u zraku, pronađen je linearni inverzni odnos između razina benzena u mjestu stanovanja i NO2 tijekom trudnoće i parametara u spirometriji kod djece starosti 4,5 godina " napisali su autori.

Djeca majki koje su živjele u zonama jakog onečišćenja zraka benzenom tijekom drugog tromjesečja trudnoće su imala 22% veći rizik za oslabljenu funkciju pluća od onih koja su živjela u manje zagađenim područjima. Djeca majki koje su živjele u područjima jakog onečišćenja dušikovim dioksidom tijekom drugog tromjesečja su imala 30% veći rizik za oslabljenu funkciju pluća od onih u manje zagađenim područjima. Razine štetnih tvari u zraku tijekom prve godine života obrnuto su povezane s parametrima u spirometriji s 4,5 godina, ali rezultati nisu bili statistički značajni, navode autori. Nedavna i trenutna izloženost također nisu bile povezane sa značajnim deficitom u funkciji pluća. U stratificiranim analizama nije bilo dokaza o statističkim razlikama za djevojčice i dječake, niti je bilo razlike u povezanosti razine onečišćujućih tvari u zraku i parametara funkcije pluća u odnosu na alergijski status roditelja ili astme djeteta, navode autori. "Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja ispituje učinke na plućne funkcije u predškolskoj dobi u odnosu na mjesto stanovanja i količinu štetnih tvari, uključujući pojedina tromjesečja trudnoće i postnatalno praćenje", naveli su autori.

Odnos između viših razina štetnih tvari i klinički relevantnim deficitom plućne funkcije pokazuje da izloženost zagađenom zraku od prometa tijekom prenatalnog razdoblja može negativno utjecati na razvoj pluća. Studija je pružila "uvjerljive dokaze da prenatalna izloženost prometnom zagađenju može imati dugoročne učinke na plućnu funkciju kod inače zdrave djece," napisao je u popratnom uvodniku doktor znanosti Peter D. Sly (Queensland Dječjeg Medical Research Institute, Sveučilištu u Queenslandu, Brisbane, Australija), "Ovu opasnost možemo izbjeći donošenjem propisa i zakona. Političari bi trebali obratiti pozornost na rezultate ove i sličnih studija ... jer je ograničavanje izloženosti prometnom zagađenju tijekom fetalnog razvoja i ranog postnatalnog života jedan od načina da se smanje respiratorne bolesti. "

 


Thorax. Objavljeno online 2014.

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve