Datum zadnje izmjene: 18. 10. 2020.

Oralna primjena flukonazola tijekom prvog tromjesečja trudnoće povezana je s povećanim rizikom za mišićno-koštane malformacije u novorođenčadi, ali ne i sa srčanim / konotrunkalnim malformacijama ili rascjepom usne i nepca, pokazuje novo istraživanje.

Populacijska kohortna studija analizirala je podatke iz 1,97 milijuna trudnoća, uključujući 37.650 trudnoća (1,9%) u kojima su žene pile flukonazol (tablete/kapsule), lijek koji propisuje u liječenju upornih gljivičnih infekcija, i 82.090 trudnoća (4,2%) u kojima su žene koristile azole u obliku lokalnog lijeka (vaginalna primjena) tijekom prvog tromjesečja.

Doze oralnog flukonazola iznad 450 mg povezane su s približno dvostruko većim rizikom za mišićno-koštane malformacije, dok je rizik za te malformacije bio manje izražen pri dozama od 150 mg do 450 mg i ispod 150 mg.

"Kod pacijentica s nekompliciranom vulvovaginalnom kandidijazom, lokalna primjena azola dovoljno je djelotvorna i sigurna alternativa oralnoj primjeni flukonazola", rekao je glavni autor studije Yanmin Zhu, znanstveni suradnik iz Brigham and Women Hospital i Harvard Medical School u Bostonu. "Stoga bi pacijentice i kliničari trebali u skladu s tim odmjeriti rizike i koristi oralne primjene flukonazola kako bi donijeli kliničku odluku", rekao je Zhu.

U slučajevima kompliciranih gljivičinih infekcija, još uvijek može biti potrebna oralna primjena flukonazola u većim dozama ili u dužem trajanju, rekao je Zhu.

Općenito, učestalost mišićno-koštanih malformacija povezanih s oralnom primjenom flukonazola iznosila je 52.1 slučaja na 10,000 trudnoća, u usporedbi s 37.3 na 10,000 trudnoća prilikom lokalne primjene azola. Rizik za srčane / konotrunkalne malformacije iznosio je 9.6 (oralna primjena flukonazola) u usporedbi s 8.3 na 10,000 trudnoća (lokalna primjena azola). Kod rascjepa usana i nepca, rizik je bio 9.3 u usporedbi s 10.6 na 10,000 trudnoća (oralna / lokalna primjena lijeka).

Flukonazol povezan s mišićno-koštanim malformacijama beba

Jedno ograničenje studije je da istraživači nisu mogli utvrditi jesu li žene uzimale neki drugi propisani lijek prema uputama, napominje znanstveni tim studije objavljene u časopisu BMJ. Drugo ograničenje je to što je studija bila ograničena na živorođeno dijete, a moguće je da su neki slučajevi teških urođenih mana doveli do pobačaja ili mrtvorođenja, ističu istraživači.

Pored toga, istraživačima je nedostajao podatak zašto su ženama propisivani lijekovi i koja je vrsta gljivične infekcije, rekao je dr. Sascha Dublin, viši znanstveni istraživač u Kalifornijskom institutu za zdravstveno istraživanje Kaiser Permanente iz Seattlea, koji nije bio uključen u studiju. Samo je oko 20% žena u istraživanju imalo kod vaginalne gljivične infekcije, što možda znači da su žene koje su uzimale veće doze imale druge, ozbiljnije infekcije.

Unatoč tome, rezultati su važni zato što se flukonazol široko propisuje i jer su mnoge trudnoće neplanirane, što potencijalno može dovesti do nenamjernog izlaganja ovom lijeku u prvom tromjesečju, rekao je dr. Dublin.

"Aktualna preporuka trudnicama je da koriste azole za lokalnu upotrebu kao prvu liniju liječenja vaginalnih gljivičnih infekcija umjesto oralnog flukonazola, pošto je lokalna terapija sigurnija", rekao je dr. Dublin.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/3f6TTov

The BMJ, online 2020.

 

Dubravka Dedeić, dr.med.

Povezane teme

  Novosti - Sve