Datum zadnje izmjene: 27. 09. 2020.

Slučajevi prenošenja COVID-19 s trudnica na njihove bebe su rijetki i ne bi trebali izazvati pretjeranu zabrinutost, istaknuli su stručnjaci nakon što je objavljena studija koja ukazuje na mogućnost prijelaza koronavirusa kroz posteljicu.

Studija, objavljena u časopisu Nature Communications, opisala je slučaj u Francuskoj u kojem je virus COVID-19 pronađen u krvi prijevremeno rođenog djeteta čija je 23-godišnja majka ranije preboljela pandemijsku bolest.

Otkrivanje virusa u tkivu posteljice, kao i u majčinoj i bebinoj krvi, ukazuje da je transplacentni prijenos SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, moguć ali su potrebne daljnje studije za potvrdu ovog nalaza.

Marian Knight, profesorica za zdravlje majke i djeteta na britanskom sveučilištu Oxford, rekla je da je slučaj zanimljiv, ali ne bi trebao predstavljati veliku brigu za trudnice.

"Među mnogim tisućama beba koje su rodile majke sa SARS-CoV-2 infekcijom, vrlo je malo imalo pozitivan test, svrga oko 1% -2%", rekla je. "Još uvijek nije jasno prelazi li virus kroz posteljicu. Ovo izvješće pruža dokaze da bi mogao postojati transplacentarni prijelaz."

I majka i dijete u francuskom slučaju dobro su se oporavili i otpušteni su iz bolnice.

Smanjiti zabrinutost zbog prenošenja COVID-19 s majke na dijete!

Andrew Shennan, profesor opstetricije na King's College Londonu, složio se da je rijetkost da nerođena djeca dobiju COVID-19 od svojih majki. Naveo je podatke u Velikoj Britaniji o 244 bebe rođene od zaraženih majki, od kojih 95% nije imalo znakova virusa.

"Još uvijek možemo s velikom sigurnošću prenijeti trudnicama da COVID-19 infekcija ne predstavlja osobiti rizik za njih ili njihove bebe", rekao je.

 

IZVOR: https://go.nature.com/2Zqu8dJ

Journal Nature Communications, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve