Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.


Znanstvenici su objavili kako je poboljšanje prehrane majki prije i za vrijeme trudnoće ključno za smanjenje dječjeg zaostajanja u rastu u zemljama u razvoju, obzirom da nova studija pokazuje da slabi rast djeteta često počinje u maternici.

Definira se kao mala visina-za-dob, zaostajanje u rastu pogađa jedno od troje djece u zemljama u razvoju i nosi teške, nepovratne posljedice i za fizičko zdravlje i za kognitivne funkcije.

Analiza podataka iz 137 zemalja u razvoju od strane tima znanstvenika s Harvarda otkrila je kako je vodeći uzrok zaostajanja u rastu fetalni zastoj rasta (fetal growth restriction - FGR).

U studiji objavljenoj u "PLoS Medicine" se navodi kako od ukupno 44,1 milijuna procijenjenih slučajeva dvogodišnjaka u 2010. godini, gotovo jedna četvrtina bi se mogla pripisati fetalnom zastoju rasta.

Istraživači kažu da rezultati studije pozivaju na "promjenu paradigme" iz intervencije usmjerene isključivo na djecu, na intervenciju prema majkama i onim ženama koje žele postati majke.

"To naglašava važnost razvoja sveobuhvatnog intervencijskog plana kojem su ciljne skupine majke i njihove obitelji, čak i one koje planiraju zatrudnjeti, kako bi pomogli rast njihove djece u budućnosti", rekla je koautorica studije Kathryn Andrews.

Veći naglasak treba staviti na osiguravanje dovoljne količine hrane za majke, te poboljšanje njihove prehrane s dodacima prehrani, rekla je Andrews.

Fetalni zastoj rasta je već poznat kao jedan od mnogobrojnih uzroka zaostajanja u razvoju, ali studija je bila prva koja je rangirala relativni doprinos svakog pojedinog uzroka u ukupnom broju slučajeva, tvrde autori.

Loši higijenski uvjeti i dijareja u djetinjstvu su imali drugi i treći najveći utjecaj nakon fetalnog zastoja rasta sa 16,4 i 13,2 posto slučajeva, podaci su prema istraživanju financiranomg od strane kanadske vlade putem programa Grand Challenges Canada's "Saving Brains".

Ostali uzroci uključuju infekcije, slabu prehranu djece i prestanak dojenja. 

IZVOR: http://bit.ly/2feootW
PLO-Med 2016.Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve