Datum zadnje izmjene: 07. 02. 2021.

Liječnici bi trebali savjetovati trudnicama i ženama koje planiraju zatrudnjeti da se potpuno suzdrže od kofeina, navodi se u novom pregledu u BMJ Evidence Based Medicine. "Za dobrobit majki i beba, zdravstvene vlasti trebaju zauzeti realniji i odgovorniji stav u odnosu na konzumaciju kofeina kod majke", rekao je autor izvješća, profesor Jack E. James sa Sveučilišta Reykjavik na Islandu. "Ukratko, kofein treba potpuno izbjegavati tijekom trudnoće."

ACOG - Američki koledž opstetričara i ginekologa  i nekoliko drugih zdravstvenih organizacija navode da umjerena konzumacija kofeina u trudnoći nije štetna, a neki, uključujući ACOG, definiraju tu količinu manju od 200 mg dnevno. FSA - Agencija za prehrambene standarde, u Velikoj Britaniji, na temelju trenutnog znanstvenog mišljenja, savjetuje trudnicama i ženama koje doje da ne uzimaju više od 200 mg kofeina tijekom dana, što je otprilike dvije šalice instant kave ili jedna šalica filter kave.

USDA - Ministarstvo poljoprivrede SAD-a u svojim prehrambenim smjernicama za Amerikance za 2015. -2020. navodi: "Žene koje pokušavaju zatrudnjeti ili koje su trudne, i one koje doje trebaju se posavjetovati o konzumaciji kofeina sa svojim pružateljima zdravstvene zaštite. " Osamdeset i dva posto trudnica u SAD-u, a 91 posto u Francuskoj, svakodnevno izvještava o konzumiranju kofeina, napominje dr. James u svom izvješću. Kofein lako prelazi posteljicu, dodao je, a poznato je da utječe na neuronske procese, uključujući one koje kontroliraju disanje i rad srca.

Analizirao je 48 opservacijskih studija i meta-analiza konzumacije kofeina kod majki koje su prijavile barem jedan od šest negativnih ishoda: pobačaj; mrtvorođenče, niska porođajna težina/mala za gestacijsku dob; prijevremeni porođaj; akutna leukemija u djetinjstvu i prekomjerna tjelesna težina i pretilost u djetinjstvu. Trideset i sedam opservacijskih studija izvijestilo je o 42 odvojena nalaza, uključujući 32 koja pokazuju povećani rizik od štete zbog kofeina u svim ishodima osim prijevremenog porođaja, dok 10 nije pronašlo povezanost ili je bilo neuvjerljivo. Od 17 metaanaliza, 14 je pronašlo povezanost između kofeina i pobačaja, mrtvorođenčeta, niske porođajne težine i/ili male za gestacijsku dob i akutne leukemije u djetinjstvu.

"Svakako, nema dokaza koji bi upućivali na to da kofein koristi ili majci ili bebi. Stoga, čak i ako su dokazi bili samo sugestivni, a u stvarnosti su mnogo jači od toga, slučaj za preporuku izbjegavanja kofeina tijekom trudnoće temeljito je uvjerljiv", rekao je dr. James. Važno je da javnost shvati da kofein nije dobroćudna tvar kao što se često prikazuje. Nažalost, pozicija mnogih zdravstvenih vlasti do danas bila je razočaravajuća u tom pogledu", dodao je. "Ideja da postoji sigurna razina konzumacije kofeina kod majki je mit koji je snažno u suprotnosti sa znanstvenim dokazima. To prihvaćanje odnosa prema kofeinu i trudnoći mora se promijeniti."

Revizija smjernica o kofeinu u trudnoći

"Smjernice ACOG-a ostaju da umjerena konzumacija kofeina, manje od 200 mg dnevno, ne čini se glavnim čimbenikom koji pridonosi pobačaju ili prijevremenom porođaju", rekao je dr. Christopher Zahn, potpredsjednik ACOG-a.
"ACOG-ove kliničke smjernice baziraju se na temeljitom stručnom pregledu dokaza i rutinski se pregledavaju svakih 18-24 mjeseca. Mišljenje Odbora ACOG-a, 'Umjerena konzumacija kofeina tijekom trudnoće' ponovno je potvrđena ove godine", dodao je. "Iako će ova studija vjerojatno biti uključena u sljedeću reviziju, ne postoji ništa što zahtijeva trenutačnu promjenu sadašnjih smjernica".IZVOR: https://bit.ly/32mS3LG BMJ
Evidence Based Medicine, online 2020.

Dr. med. Sanja Tadić
 

Povezane teme

  Novosti - Sve