Datum zadnje izmjene: 29. 12. 2019.

Barijerne metode kontracepcije obuhvaćaju sve mehaničke i kemijske metode kojima se mehanički sprječava, tijekom i poslije seksualnog odnosa, kontakt spermatozoida s jajnom stanicom i oplodnja jajne stanice. Najčešće korištena metoda barijerne kontracepcije je muški kondom. Pored muškog koristi se i ženski kondom / femidon, dijafragma i cervikalna kapa. Najčešće se ove metode koriste u kombinaciji sa spermicidima u obliku kreme, pjene, gela ili spžvice pošto se na taj način djelovanje jednih i drugih poboljšava.

Intrauterini uložak ili spirala koja se također često koristi u ginekološkoj praksi, je kombinirana kontracepcijska metoda: barijerna, abortivna a ponekad i hormonalna. Sterilizacija, ženska i muška, bi se također mogla ubrojiti po mehanizmu djelovanja u barijernu kontracepciju. S obzirom da se radi o kirurškoj metodi koja podrazumijeva uglavnom ireverzibilni sterilitet, jasne su medicinske indikacije i kontraindikacije, i nije pogodna za najširu primjenu.

Prije ere primjene hormonalne kontracepcije to je, uz dojenje, bila jedina dostupna metoda za kontroliranje broja trudnoća i poroda, uglavnom je bila nepouzdana i u pravilu dostupna obrazovanom i bogatom sloju društva. Od 1960. godine počinje proizvodnja oralnih kontracepctivnih pilula koje su s vremenom postajle široko dostupne, a barijerna kontracepcija se osim uporabe muškog kondoma, sve manje koristi.  

 

Kondom

Kondom je jedna od najviše korištenih metoda ne samo barijerne već uopće kontracepcije.

Napravljen je najčešće od lateksa ili plastičnih materijala, a namijenjen je muškarcima za uporabu. Tijekom spolnog odnosa, sprječava izravan kontakt vagine i penisa, prilikom ejakulacije zadržava sjemenu tekućinu i na taj način onemogućuje kontakt spermatozoida i jajne stanice.

U eri prije uvođenja kontraceptivnih pilula i spirale, kondom je predstavljao najčešće rabljeno sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće. Danas se po učestalosti uporabe, prije svega zbog opasnosti prijenosa spolnih bolesti, nalazi na drugom mjestu. Kondom je jedino kontraceptivno sredstvo koje istodobno štiti i od prijenosa spolnih bolesti. Stoga predstavlja idealno zaštitno sredstvo za sve one koji imaju spolne kontakte s više partnera ili tek započinju seksualni kontakt s novim partnerom. 

Ispravno korišten kondom predstavlja vrlo sigurno kontraceptivno sredstvo. Pearl Index za kondom (broj trudnoća/100 žena koje se metodom koriste godinu dana) je 3. Najvažnija prednost korištenja kondoma kao metode kontracepcije je zaštita od spolno prenosivih bolesti. Osim toga, korištenje je jednostavno. Proizvod je lako dostupan i treba se koristiti samo za vrijeme spolnog odnosa. Ukoliko se ne koristi ispravno, kondom može skliznuti ili puknuti, a tada je povećan rizik od neželjene trudnoće. Osim toga, u nekih ljudi postoji alergija na lateks.

Barijerne metode

Ženski kondom

Ženski kondom - femidon nalazi se na tržištu nekih zapadnih zemalja unatrag nekog vremena, a predstavljen je tankim crijevom od umjetnog materijala poliuretana koji na svakom kraju ima prstenasti obruč. Jedan prsten se slično kao kod dijafragme stavlja duboko u vaginu tako da prekriva vrat maternice, dok drugi prsten ostaje na vanjskoj površini spolovila. Kako je napravljen od poliuretana, mogu ga koristiti i osobe alergične na lateks.

Femidom je rijetko korištena metoda barijerne kontracepcije, premda je vrlo učinkovita u zaštiti od neželjene trudnoće. Kao i muški kondom, štiti od spolno prenosivih bolesti jer sprječava izravan kontakt vagine i penisa. Može se postaviti u vaginu i do 8 sati prije spolnog odnosa, a ne treba se vaditi ni odmah po završetku. Pored toga što je nekim ženama nepraktičan i kompliciran za uporabu, nije široko dostupan i skuplji je od muškog kondoma.

Metoda je neuobičajena i rijetko se koristi. Pearl Index za femidon iznosi 5.

 

Dijafragma

Dijafragma je još jedna od mehaničkih metoda kontracepcije, ali potpuno je učinkovita samo ako se primjenjuje sa spermicidima. Sastoji se od elastičnog prstena preko kojeg je postavljena gumena opna poput kupole, pa izgledom podsjeća na manji gumeni šeširuć.

Koristi se neposredno prije spolnog odnosa tako što se stavlja duboko u vaginu, kako bi prekrila vrat maternice i tako mehanički spriječila prolaz spermatozoida u uterus. Kada se pravilno uvede u vaginu dijafragma leži svojim stražnjim rubom izavrata maternice u stražnjem forniksu / udubljenju između vrata maternice i stražnje vaginalne stijenke, dok se prednji rub dijafragme nalazi u području uretralnog nabora. Dijafragma se koristi u kombinaciji sa spermicidnom kremom koja se nanosi duž ruba gumenog prstena i to sa strane koja priliježe na vrat maternice. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti i koristi se više puta za razliku od kondoma koji su jednokratni.

Najmanje šest sati nakon spolnog odnosa dijafragma se ne smije pomicati sa svog mjesta. Proizvodi se u različitim veličinama, što se određuje prilikom ginekološkog pregleda. Obratite pozornost da se veličina vagine mijenja nakon poroda ili nakon radikalnog gubitka na težini, tako da se mijenja i veličina dijafragme. S obzirom na materijal od kojeg je napravljena i koji s vremenom postaje porozan i može se popucati pa se rok trajanja dijafragme se procjenjuje na dvije godine. Pearl Index za dijafragmu iznosi 6.
 

Cervikalna kapa

Cervikalna kapa izgleda slično menstrualnoj čašici, djelovanjem nalikuje na dijafragmu samo što je daleko manja. Pokriva vrat maternice i na taj način sprječava prijelaz spermatozoida u vaginu i maternicu. Postavlja se u vaginu najmanje 10 minuta prije spolnog odnosa i koristi se zajedno sa spermicidnom kremom. Odstranjuje se najranije šest sati nakon spolnog odnosa, a može ostati u vagini i više dana za razliku od dijafragme. Pogodna je za žene koje zbog anatomskih razloga ne mogu koristiti dijafragmu.

Najveći problem kod cervikalne kape je što može za vrijeme spolnog odnosa skliznuti i tada nije učinkovita kao zaštita od neželjene trudnoće. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Koristi se veoma rijetko, Pearl Index za cervikalnu kapu iznosi 6 - 9.

Barijerne metode

Spermicidna sredstva

Spermicidna sredstva su kao samostalna kontraceptivna metoda slabo učinkoviti u zaštiti od neželjene trudnoće. Otuda se najčešće koriste kao dodatak mehaničkim sredstvima / kondom, dijafragma, cervikalna kapa, kada pojačavaju njihovu učinkovitost. 

Spermicidna stredstva nalaze se na tržištu u obliku gelova, tableta ili krema, i primjenjuju se prije svakog odnosa unošenjem duboko u vaginu. Uporaba je jednostavna, a mogu pojačati i vaginalnu vlažnost. Njihovi najčešći sastojci su oktoksinol-9 i nonoksinol-9, koji kemijski uništavaju spermatozoide. Mnogobrojna znanstvena istraživanja jasno ukazuju kako primjena spermicidnih sredstava sprječava i širenje spolno prenosivih bolesti. Već male količine nonoksinola-9 su dostatne za inaktivaciju HIV virusa u pokusima in vitro. Premda se ne javlja često, svakako treba spomenuti kontaktnu alergiju koja se može javiti u 1 - 5% žena koje koriste spermicidna sredstva. 

Stopa zakazivanja je različita ovisno o sastavu, a Pearl Index se kreće oko 6.

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme