Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Psihoterapija i mindfulness tehnike mogu pomoći mnogim ženama koje imaju simptome depresije tijekom menopauze, zaključak je pregleda postojećih istraživanja.

Premalo je istraživanja pregledano da bi se moglo zaključiti je li kognitivna terapija dobra alternativa za žene koje ne mogu ili ne žele koristiti lijekove, zaključuju autori, ali ona koja su pregledana su pokazala pozitivne rezultate. "Kada sam počela raditi na ovom području, bila sam pogođena nedostatkom alternativne, ne-farmakološke, ne-hormonske terapije za simptome menopauze s obzirom na rizike koji su povezani s hormonskom terapijom i nuspojavama antidepresiva kod nekih žena", rekla je Sheryl Green, glavna autorica studije.

Menopauza je često popraćena simptomima kao što su valunzi, nesanica i, kod skoro polovice žena u menopauzi, depresijom, napisali su online u časopisu Maturitas Green i njezini kolege. Neki znanstvenici smatraju da je hormonska neravnoteža kriva za sklonost depresiji tijekom godina te da se javlja odmah nakon posljedne menstruacije. Postoje dokazi da hormonska nadomjesna terapija i antidepresivi mogu ublažiti simptome menopauze.

Nekoliko studija je istraživalo mogu li pomoći kognitivni pristupi kod depresije koja je vezana uz menopauzu, napisali su doktor medicine Green i njeni koautori (klinički psiholog za ženske zdravstvene probleme, Klinika St. Josep, Hamiltonu, Ontario).

Kognitivno-bihevioralna terapija pomaže pacijentima promijeniti način razmišljanja i osjećanja u svrhu poboljšanja kvalitete života. Bihevioralna terapija se više usredotočuje na promjene ponašanja kako bi se zaustavilo samo-destruktivno ponašanje. Mindfulness meditacija pomaže pacijentima da bolje toleriraju stres i nose se sa njime.

Green i njeni kolege pregledali su tijekom 2013. godine sveukupno 5,126 studija i pronašli su samo u dvije studije korištenje kognitivno, kognitivno-bihevioralne terapije ili mindfulness tehnike kod žena s jakim simptomima depresije tijekom menopauze. Obje su pokazale da je ženama poboljšano stanje nakon kognitivno-bihevioralne terapije.

U prvoj studiji, pola od 169 žena u menopauzi koje su imale 16 individualnih terapija su bile puno manje depresivne nakon terapije i 25% nije više imalo simptome depresije.

Druga studija s 44 sudionice je pokazala da su žene imale puno manje simptoma depresije nakon 16 tretmana od dva sata i dva puta tjedno grupne terapije.

Tim doktorice Green proširio svoju potragu tijekom 2014. godine i uključio studije koje su navodile depresiju kao jedan od nekoliko simptoma menopauze. Našli su novih 12 studija.

Žene su se osjećale manje depresivno nakon terapije koja je uključivala edukaciju, razgovor i vježbe opuštanja mišića u tim studijama. Edukativni seminar sam po sebi nije bio dovoljan za popravljanje raspoloženja. Žene su se također osjećale manje depresivno nakon mindfulness tehnika baziranim na smanjenju stresa te nakon tehnika opuštanja koje su uključivale dijafragmalno disanje. No, žene se nisu uvijek osjećale manje depresivno nakon kognitivne terapije. U nekim slučajevima, napisala je Green, to bi moglo biti zato jer su neke žene imale potrebu za tretmanima usmjerenim prema specifičnim fizičkim problemima, kao što su valunzi ili vaginalna suhoća.

Autori navode da su neke od studija u pregledu bile male, neke nisu uključivale dovoljno dugo praćenje, neke nisu imale kontrolnu skupinu ili su bile uključene samo žene koje su bile blago depresivne. Ta ograničenja te činjenica da nije bilo mnogo istraživanja ukazuju da je potrebno više istraživanja, kažu autori.

"Iako je još uvijek malo podatka kroz literaturu u vezi s kognitivno-bihevioralnom terapijom kao učinkovitim tretmanom za simptome menopauze tj. simptome depresije u menopauzi, kognitivno-bihevioralna terapija je dobila empirijsku podršku i dobro je prihvaćena zadnja tri desetljeća kod mnogih poteškoća mentalnog i fizičkog zdravlja ", rekla je Green. "S obzirom na niski rizik koji nosi terapija, to je nešto što i sama preporučujem u menopauzi pacijenticama koji ne mogu ili ne žele uzimati lijekove", rekla je ona.

Dr. Pauline Maki (North American Menopause Society) je rekla za Reuters Health da joj je drago vidjeti studiju o alternativama tradicionalnoj terapiji za liječenje depresije kod žena tijekom menopauze. "Kada govorimo o načinima kojima se može liječiti depresija tijekom peri- i post-menopauzalnog razdoblja, važno je procjeniti relevantnost metoda... Trebamo napraviti detaljnu i na temelju dokaza analizu onoga što znamo i definirati praznine u znanju" rekla je Maki, pozivajući se na dokaze da takve terapije stvarno pomažu. Maki, koja upućuje na Women's Mental Health Research, University of Illinois, je rekla da su studije skeniranja mozga pokazale da su ovi kognitivni pristupi utjecali na smanjenje depresivnog raspoloženja. "To je prilično uvjerljiv dokaz za puno skeptičnih ljudi.“

"Mnoge depresivne žene u menopauzi ne shvaćaju koliko često poremećaj raspoloženja pogađa druge žene tijekom menopauze, tako da bi edukacija prilično pomogla“ dodala je. "Mislim da moramo što više rasprava voditi kroz javnost da se uklone negativne konotacije pa će i više žena potražiti pomoć ako doista imaju problema u raspoloženju", rekla je.

 

IZVOR: http://bit.ly/10pO8eB
Maturiras 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve