Datum zadnje izmjene: 25. 04. 2024.

Transplantacija ovarijalnog tkiva često se provodi kako bi se produljila plodnost kod žena i adolescenata s rakom. No, neki stručnjaci za reprodukciju vjeruju da bi postupak mogao imati i drugu ulogu s mnogo širom primjenom: odgađanje, pa čak i sprječavanje menopauze kod zdravih žena.

Kutluk Oktay, dr. med., direktor Laboratorija za molekularnu reprodukciju i očuvanje plodnosti na Medicinskom fakultetu Yale u New Havenu, Connecticut, već nekoliko godina koristi transplantaciju ovarijalnog tkiva (OTT) u svojoj praksi - Inovativno očuvanje plodnosti i IVF. Rekao je da pristup može smanjiti zdravstvene rizike povezane s menopauzom, poput gubitka koštane gustoće i kardiovaskularnih bolesti.

"Počeli smo nuditi [transplantaciju ovarijalnog tkiva] pažljivo odabranim kandidatima, ali će se tempo ubrzati sada kada imamo način da kandidate bolje informiramo o potencijalu postupka", rekao je Oktay. Do danas je izveo postupak na otprilike 20 pacijentica.

No Oktayeva vizija budućnosti za OTT ostaje na rubu reproduktivne medicine.

"Mislim da ovdje treba uzeti u obzir etička pitanja", rekla je Stephanie Faubion, dr. med., medicinska direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu. "Uzimate savršeno zdravu ženu od 25 do 30 godina i podvrgavate je operaciji kako biste iz nje izvadili zdrav organ. Samo razmislite o tome."

Obećanje i rizici OTT-a

OTT uključuje uklanjanje dijela ovarijalnog tkiva, krioprezervaciju, a zatim transplantaciju natrag u tijelo. Postupak je obrnuo rani početak menopauze kod žena koje su prošle liječenje raka i rezultirao je s više od 140 živorođenih diljem svijeta. Oktay je nedavno objavio nekliničku studiju u Američkom časopisu za opstetriciju i ginekologiju koristeći matematički model temeljen na desetljećima kliničkih istraživanja na pacijenticama oboljelim od raka i broju folikula jajnika u leševima kako bi predvidio kako OTT može odgoditi početak menopauze putem obnovljene funkcije jajnika i hormonalnih promjena.

Model predviđa odgodu menopauze do 47 godina, ovisno o čimbenicima poput dobi uklanjanja tkiva, ovarijalne rezerve žene i procijenjenog broja primordijalnih folikula - gdje deseci do stotine tisuća nezrelih jajašaca mogu živjeti - koji prežive proces uklanjanja, zamrzavanja i ponovnog uklanjanja.

OTT trenutno je povezan s stopom preživljavanja folikula od 40%, rekao je Oktay. No, tehnološka poboljšanja, uključujući lijekove za revaskularizaciju i robotsku kirurgiju, vjerojatno će povećati stopu preživljavanja na 80% do vremena reimplantacije, potencijalno 15-20 godina nakon uklanjanja tkiva, rekao je. Buduće pacijentice u Oktayevom uredu mogu koristiti interaktivni alat kako bi dobile procjenu svoje potencijalne odgode menopauze. Pacijentice dobivaju kliničku procjenu, uključujući testove za markere ovarijalne rezerve, kako bi se utvrdila njihova sposobnost za postupak.

Model je predvidio da bi sakupljanje tkiva prije 30. godine moglo značajno odgoditi menopauzu. Žena od 25 godina s prosječnom ovarijalnom rezervom koja je sačuvala četvrtinu jednog jajnika imala bi odgodu menopauze od 11,8 godina ako bi 40% folikula preživjelo. Žene oko 40 godina, a pogotovo one s niskom ovarijalnom rezervom, trebale bi imati stopu preživljavanja folikula blizu 100% kako bi rezultirale odgodom dovoljno značajnom da opravda postupak.

Postupak također dolazi s rizicima. Uklanjanje ovarijalnog tkiva može dovesti do rane menopauze, rekao je Oktay. Uklanjanje dijela ili cijelog korteksa jajnika - vanjskog dijela jajnika koji sadrži folikule - može početi menopauzu otprilike 1,5 godina ranije. No, sve dok se tkivo transplantira, žena bi dobila mnogo više godina plodnosti prije menopauze. Iako potencijalno obećavajući, neki stručnjaci za opstetriciju i ginekologiju dovode u pitanje postupak, bez dokazanih koristi.

"Iako je teoretski moguće, moje najveće pitanje je, kako je ovo bolje od zamrzavanja jajašaca u dvadesetim ili tridesetim godinama uz zamjensku hormonsku terapiju zbog starenja, uz rizike povezane s potencijalno višestrukim operacijama?", rekla je Paula Amato, dr. med., profesor. Svi rizici povezani s primanjem hormonske terapije putem OTT-a umjesto tradicionalne hormonske nadomjesne terapije također su nepoznati.

Britanska klinika, ProFam, sa sjedištem u Birminghamu, također je ponudila postupak, ali se 2020. suočila s kritikama da je nepotreban i eksperimentalan. Medscape Medical News nije mogao potvrditi radi li klinika još uvijek.

Zašto odgoditi menopauzu?

Iako postupak može produljiti plodnost, cilj postupka nije omogućiti pacijenticama da zatrudne u dobi koja nije sigurna, rekao je Oktay. Umjesto toga, rekao je da je odgađanje menopauze medicinski korisno. Neka istraživanja pokazuju da žene koje imaju kasnu menopauzu imaju manji rizik od smrtnosti od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti, ali veći rizik od raka dojke, endometrija i jajnika.

Oktay je rekao da bi odgađanje menopauze moglo poboljšati kvalitetu života žena smanjenjem simptoma menopauze poput tjeskobe i depresije. Kliničari bi također mogli koristiti postupak kao preventivnu skrb za one koji su pod visokim rizikom od stanja povezanih s menopauzom, kao što su osteoporoza i demencija.

Ali Faubion nije uvjeren da odgađanje menopauze putem OTT-a donosi zdravstvene prednosti. "Samo zato što ovo možemo, zar ne?" rekla je. "Hoće li učiniti ono što mislimo da hoće? Odgađa li sprječavanje ili odgađanje menopauze proces starenja? Mislim da je to ono što    oni pokušavaju implicirati, a mi nemamo dokaze da je to istina."

 

Debate Arises Over Ovarian Tissue Transplants to Delay Menopause - Medscape - March 18, 2024.

 

Dr.Vesna Harni

Povezane teme