Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Liječenje simptoma menopauze poput valunga je moguće bez uzimanja hormona, ali dokazi koji potkrepljuju većinu alternativih metoda su slabi, napisali su europski znanstvenici. Multinacionalni tim je u pregledu za "European Menopause and Andropause Society" (EMAS) analizirao dosadašnje studije o tretmanima, od vježbanja do antidepresivne i bihevioralne terapije. Vodeći autor studije Gesthimani Mintziori, Aristotelovo Sveučilište, Solun, Grčka, navodi da je skupina izradila dokument o alternativnoj terapiji za hormone jer je za žene zbunjujuća "odluka o tome što najbolje djeluje i što će biti najbolje za njih."

Pregled je napravljen da pomogne liječnicima u savjetovanju svojih pacijentica o mogućim opcijama. "U svakom slučaju, izbor terapije treba biti rezultat zajedničkog odlučivanja sa liječnikom". Budući da mnoge žene ne žele uzimati hormone ili ne smiju uzimati iz zdravstvenih razloga, autori su napravili studiju koja procjenjuje široki spektar alternativa - uključujući izmjene načina života, prehranu i prehrambene dodatke, lijekove na recept i bihevioralne i alternativne / komplementarne terapije. Rezultati su izrazito mješoviti, izvijestili su u internetskom izdanju časopisa "Maturitas".

Međutim, "za žene koje ne mogu ili ne žele uzimati estrogene, nehormonska terapija je danas realna opcija", napisali su. Za vježbe nije bilo dovoljno dokaza ili su dokazi proturječni za smanjivanje valunga, ali istraživači kažu da je vrijedno pokušati jer bi mogle pomoći poboljšati ukupnu kvalitetu života i smanjiti povećanje srčanih bolesti kod rizičnih žena nakon menopauze. Dokaz za dodatke ili prehranu bogatom fitoestrogenima je također slab. Za selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI) i inhibitore ponovne pohrane serotonin norepinefrina (SNRI) postoje dokazi da su učinkoviti u smanjenju i učestalosti te ozbiljnosti valunga. Za liječenje valunga je u SAD odobren samo paroksetin (Brisdelle, Noven Therapeutics).

Gabapentin je također proučavan kao alternativa hormonskoj terapiji, a neka su istraživanja pokazala da biti mogao biti učinkovit. Konačno, za biohevioralne tretmane, kao što su kognitivna terapija i alternativne medicinske terapije kao što su akupunktura, dostupni dokazi su i dalje ograničeni. Dr. Wulf Utian, medicinski direktor Sjeverno-Američkog društva za menopauzu, rekao je da ne osjeća da su ovo definitivne smjernice za ono što pomaže, a što ne. "Bilo je nekoliko problema s metodologijom rada", rekao je Dr. Utian, koji nije bio uključen u pregled. "I niti jedan od radova koji su pregledani nije dao odgovarajuću razinu dokaza. Nije bilo algoritama za liječenje simptoma."

Dok je dokument istaknuo da mnoge nehormonske intervencije nisu učinkovite, istaknuo je da "ako postoji jedna stvar koju znamo o valunzima to je da postoji veliki placebo efekt kada je u pitanju liječenje." No, rekao je, "koja je razlika ako to čini ženi da se osjeća bolje." Dr.Utian je dodao da, iako ne postoji mnogo dokaza za mnoge od bezreceptnih tretmana, oni također imaju tendenciju da nemaju bilo kakve nuspojave, kao što imaju neki od lijekova. "Žene ih mogu isprobati i ako se osjećaju bolje, onda je to u redu. Ako ne, onda moraju ići na savjetovanje o hormonima sa svojim liječnikom o najučinkovitijem liječenju."

 


IZVOR: http://bit.ly/1QMD1Sr

Maturitas 2015.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve