Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Trudnice koje su bile izložene kemijskom oružju tijekom napada u Siriji u kolovozu 2013.g. su imale puno veću vjerojatnost da će pobaciti ili roditi prijevremeno, pokazuje nova studija.

Istraživanje je također pokazalo visoku stopu teških oštećenja ploda kod beba čije su majke bile izložene otrovnim plinovima. "Ovo je polazna točka, a ja se nadam da će otvoriti vrata većem broju istraživanja i studija," rekao je za Reuters Health dr. Sawsan Jabri, jedan od autora studije, u telefonskom razgovoru.

21. kolovoza 2013. sirijska vlada je pokrenula kemijski napad na pobunjenička ishodišta izvan Damaska u kojem je poginulo više od 1.600 ljudi, prema podacima dr Jabri, kandidata za magisterij iz javnog zdravstva na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u Baltimoreu.

Dr. Jabri i dr Omar Al Hakeem Ghouta u bolnici u Moaddamyah, Damasku, Sirija, su napisali online 24. veljače u Lancet Global Health: "Akutna izloženost je rezultirala sa nekoliko smrtnih slučajeva, a dugoročne posljedice se još uvijek razvijaju."

Dvojica znanstvenika su pregledali medicinsku dokumentaciju 211 trudnica koje su posjetile Al Ghouta bolnicu u jesen 2014. godine, uključujući i 110 koje su bile izložene kemijskom napadu.

Četrdeset i pet posto izloženih žena je pobacilo, u usporedbi s 14% neizloženih. Stopa mrtvorođene djece u izloženoj skupini je bila 27,2 na 1000 rođenih, napisali su dr Jabri i dr Hakeem, u usporedbi sa stopom od 12,4 na 1.000 općenito za Siriju u 2009. godini.

Sveukupno, oko tri od svakih sto beba je imalo urođenu abnormalnost, zaključili su autori. U ovoj skupini, sedam od 110 izloženih žena je imalo novorođenčad s teškim malformacijama, a petoro djece je umrlo u roku od nekoliko dana. Jedno od dvoje preživjelih dojenčadi je imalo srčanih tegoba, a drugo je imalo moždani edem.

"Kod beba koje su umrle pronađeno je više malformacija glave i leđne moždine, nedostatak zatiljne i parijetalne kosti lubanje, premali mozak s velikom količinom tekućine između lubanje i vlasišta, pucanje kože po mnogim područjima tijelo te višestruki ugrušci u pupčanoj vrpci", navode autori.

Dr. Jabri i dr Hakeem se nadaju da će se prikupiti podaci o ishodima porođaja u ostalim bolnicama u područjima pogođenim kemijskim napadom. Postoji problem o kome treba voditi računa a to je pitanje koliko će dugo kemikalije ostati u okolišu i podzemnim vodama jer bi mogle utjecati na generacije koje dolaze. "To je vrlo teško reći", rekao je.

 


IZVOR: http://bit.ly/1wyDjq6
Lancet Glob Health 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve