Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.


U meta analitičkom pregledu se navodi kako izolirana konzumacija marihuane tijekom trudnoće ne povećava rizik od nepovoljnih neonatalnih ishoda.

Istraživači su izjavili kako je povećan rizik za nepovoljne neonatalne ishode zabilježen u žena koje koriste marihuanu u trudnoći vjerojatno zbog istovremenog korištenja duhana i ostalih prisutnih čimbenika, a ne zbog same marihuane.

Voditeljica studije dr Shayna N. Conner rekla je kako "rezultati ove analize ne bi trebali biti pogrešno interpretirani i navoditi nas na zaključak da konzumaciju marihuane treba odobravati ili poticati. Svaku stranu tvar koja direktno ne koristi trudnoći ili majčinom zdravlju treba izbjegavati tijekom trudnoće ".

"Uporaba marihuane u trudnoći je sve češća", navodi dr Conner Washington University School of Medicine, St. Louis, Missouri. "Kao opstetričar, ja sam obavezno savjetovala svojim pacijenticama da prestanu pušiti marihuanu za vrijeme trudnoće. Pacijentice su na sreću sve bolje informirane i postavljaju pitanja. "Zašto, što se može dogoditi mojoj bebi ako i dalje nastavim koristiti marihanu?“

Nakon pregleda dostupne literature, dr Conner je rekla kako je otkrila da je "iznenađujuće malo podataka na temelju kojih se savjetuje trudnice o neonatalnim efektima konzumacije marihuane. Osim toga, čitajući prethodne studije na tu temu često se nalaze suprotni tj. konfliktni rezultati, a svaka studija je evaluirala drugačiji ishod, otežavajući stvaranje kohezivne preporuke. "

To je potaknulo dr Conner i njene kolege da učine sustavni pregled i meta-analizu 31 relevantne studije.

U neusklađenim analizama korištenje marihuane tijekom trudnoće je povezano s povećanim rizikom od niske porođajne težine (15,4% u usporedbi s 10,4%, relativni rizik 1,43) i prijevremenim porođajem (15,3% u usporedbi s 9,6%, RR 1,32).

Međutim, nakon usklađivanja s uporabom duhana i ostalih čimbenika, nije bilo statistički značajno povećanog rizika za nisku porođajnu težinu (RR 1,16) ili prijevremeni porođaj (RR 1,08). Nije se činilo niti da postoji povećan rizik za druge nepovoljne ishode, kao što su SGA (small for gestational age) i abrupciju posteljice u prilagođenim analizama.

Nalazi su objavljeni u listopadskom izdanju Obstetrics & Gynecology.

Dr. Conner je istaknuo da analiza nije istraživala dugoročne neurorazvojne ishode beba izloženih marihuani „in utero“.

"Međutim, liječnici trebaju imati na umu da dogma ne mora uvijek imati konkretne podatke da ju podrže, te nedostatak značajne povezanosti s nepovoljnim neonatalnom ishodima u najopsežnijoj studiji na tu temu treba preusmjeriti pozornost na tvari za koje je poznato da imaju štetne učinke na trudnoću, kao što je duhan. "

 

IZVOR: http://bit.ly/2c1AAlD
Obstet Gynecol 2016.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve