Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Novo istraživanje je pojasnilo kako hormonalne promjene mogu pridonijeti migrenama u žena.

Istraživanje objavljeno u "Neurology" predvodila je dr Jelena Pavlović, iz Albert Einstein College of Medicine / Montefiore Medical Center u Bronxu, New York.

Dr Pavlović je komentirala "svakako smo pokazali da žene s migrenom imaju drugačiji hormonski profil hormona od žena bez migrene u anamnezi - posebno imaju nagliji pad estrogena u kasnoj lutealnoj fazi menstruacijskog ciklusa". "Naši rezultati pokazuju da dvostruki proces može povezati smanjenje estrogena sa migrenom. "

"Ovaj rapidniji pad estrogena u žena koje doživljavaju migrenu može ih gurnuti preko ruba u migrenu kad se pojavi jedan od drugih okidača. Dakle, naša je preporuka da žene s migrenom budu izrazito oprezne kako bi izbjegle okidače nekoliko dana prije menstruacije. Trebaju poduzeti dodatne korake predostrožnosti u tih nekoliko dana, jer se doima da su biološki predisponirane višoj osjetljivosti u to vrijeme. "

 

 

Razina hormona mjerila se svakodnevno

Dr. Pavlović je objasnila da je dobro poznato da su razine hormona izrazito važne kod žena s migrenom i perimenstruacijske migrene su učestale. "Teorija je da su u vezi sa smanjenjem estrogena, ali prethodna istraživanja nisu dosljedno prikazala razliku u hormonskim varijacijama između žena s migrenom i bez migrene."

Istaknula je da je tek nekoliko istraživanja zapravo uspoređivalo hormonske razine između žena s migrenom i žena bez migrene. "Takva istraživanja zahtijevaju vrlo intenzivan rad, osobito s uzorcima urina koji trebaju biti skupljani svaki dan. Mi smo to učinili u ovom istraživanju, u nastojanju da se stvarno razumiju hormonske promjene iz dana u dan tijekom ciklusa i njihov odnos prema migreni."

Za potrebe studije istraživači su bilježili anamnestičke podatke o migrenama, vodili dnevnike glavobolja, te bilježili svakodnevne vrijednosti hormona u jednom ovulacijskom ciklusu u 114 žena u premenopauzi ili ranoj perimenopauzi s migrenom u anamnezi i 223 kontrola bez migrene u anamnezi.

Vršne razine hormona, prosječne dnevne razine, te kod svake žene stopa pada iz dana u dan tijekom 5 dana nakon vrška svakog hormona izračunati su u ovulacijskom ciklusu za konjugirani mokraćni estrogen (E1c), pregnandiol-3-glukuronid, luteinizirajući hormon, te folikul-stimulirajući hormon.

Rezultati su pokazali da je pad E1c tijekom 2 dana nakon lutealnog vrška bio veći u žena sa migrenom i za apsolutnu stopu pada i za promjenu postotka.

Nije bilo značajne razlike između žena s migrenom i kontrola u apsolutnom vršku ili dnevnoj razini E1c, pregnandiol-3-glukuronida, luteinizirajućeg hormona ili folikul-stimulirajućeg hormona. Sekundarna analiza pokazala je da se među ženama sa migrenom stopa pada E1c ne razlikuje bez obzira da li je ili nije došlo do glavobolja tijekom proučavanog ciklusa.

"Nismo pokazali značajnu razliku u apsolutnim razinama estrogena, ali smo pokazali da su žene s migrenom imale brži pad razine estrogena u kasnoj lutealnoj fazi (prije menstruacije) od onih bez migrene", rekla je dr Pavlović.

Objasnila je da razina estrogena fluktuira dva puta tijekom mjesečnog ciklusa: prvi put oko ovulacije i opet u kasnoj lutealnoj fazi. "Tijekom obje ove faze, estrogen dosegne svoje najviše razine, a zatim oštro pada. Mi smo pronašli samo razliku u stopi pada estrogena u žena s migrenom i onih bez migrene u kasnoj lutealnoj fazi. Nismo vidjeli razliku u periovulacijskom razdoblju. "

"Prije ovog istraživanja smatrali smo da su menstrualne migrene uzrokovane smanjenjem estrogena, ali nismo razumjeli zašto nismo vidjeli da se ista stvar događa s padom estrogena nakon ovulacije. Naši rezultati daju nam određeno objašnjenje za to."

Dr. Pavlović je izvijestila da 25% žena reproduktivne dobi ima migrenu, a većina ima manje od jedne migrene mjesečno. "U našem uzorku žena s migrenom, nisu sve imale specifičnu menstrualnu migrenu i nisu sve imale migrenu tijekom proučavanog ciklusa, ali i dalje imaju isti profil bržeg pada estrogena u kasnoj lutealnoj fazi. Čini se da je taj profil svojstven ženama s migrenom. "

 

 

 

Neurology. 2016.:: Marina Gelo, dr.med :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve